ZF 24

Şeful Erste: În ultimii doi ani am făcut tot posibilul să renaştem ca pasărea Phoenix

Andreas Treichl, CEO al Erste: Managementul BCR a făcut o treabă grozavă până acum. Eu nu cred că România are perspective atât de negative. Dacă îşi construieşte o infrastructură, vor veni mai multe investiţii şi vor creşte veniturile. Situaţia se poate schimba foarte repede.

Andreas Treichl, CEO al Erste: Managementul BCR a făcut o treabă grozavă până acum. Eu nu cred că România are perspective atât de negative. Dacă îşi construieşte o infrastructură, vor veni mai multe investiţii şi vor creşte veniturile. Situaţia se poate schimba foarte repede.

Autor: Razvan Voican

22.05.2014, 00:06 1096

În ciuda criticilor numeroase din partea acţionarilor Erste Group, managementul BCR a avut realizări importante în ultimii doi ani la nivelul eficienţei băncii şi a luat măsuri pentru ca retailul să ajungă să câştige cotă de piaţă şi să aibă volume în creştere în ultima perioadă, a spus ieri Andreas Treichl, CEO al Erste, în faţa acţionarilor băncii austriece reuniţi în AGA anuală.

Şeful Erste a încercat prin mai multe intervenţii să tempereze îngrijorarea exprimată de unii acţionari în privinţa redresării BCR, a pierderilor de cotă de piaţă, a volumului uriaş de neperformante şi a situaţiei economice de ansamblu în care operează banca.

„Managementul BCR a făcut o treabă grozavă până acum. Eu nu cred că România are perspective atât de negative. Dacă îşi construieşte o infrastructură, vor veni mai multe investiţii şi vor creşte veniturile. Situaţia se poate schimba foarte repede.“

El a evitat însă să facă previziuni privind evoluţia rentabilităţii capitalului la BCR, comparând un asemenea exerciţiu cu „ghicitul într-un glob de cristal“. „Dacă ne uităm la raportul cost/venit de circa 40%, dacă ajungem la o situaţie normală a veniturilor băncii şi dacă reducem nivelul foarte ridicat al creditelor neperformante, România este o piaţă pe care poate fi atins un ROE de peste 15%. Depinde de cum se va dezvolta România în anii care vin.“

Treichl a admis în faţa acţionarilor că a greşit în 2007 când paria că BCR poate ajunge la o rentabilitate a capitalului de peste 35% la nivelul anului 2009, pornind de la o rată de 20% în 2006.

„Ştiu ce am spus atunci, am greşit într-adevăr. Dar dacă ar fi ştiut cineva ce ne aşteaptă, mă întreb de ce niciunul dintre acţionari nu mi-a spus şi mie pentru că ar fi fost în interesul lor.“

În cadrul dezbaterilor din AGA de la Erste au apărut din nou voci care au susţinut că brandul BCR nu mai are valoare şi ca atare nu mai poate fi contabilizat ca activ intangibil, ci ar trebui „şters“ complet din bilanţ.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO