ZF 24

Şeful privatizărilor din energie: Listările statului vor pune România pe harta investitorilor internaţionali

Şeful privatizărilor din energie: Listările statului...

Autor: Andrei Chirileasa

15.09.2013, 12:13 667

Statul şi-a asumat în acest an o contribuţie mai mare la dezvoltarea pieţei locale de capital prin ofertele Transgaz şi Nuclearelectrica şi promite că va respecta calendarul de listări promis Fondului Monetar Internaţional (FMI).

„Vom respecta calen­darul asumat al listă­rilor companiilor din energie. La finalul lunii octombrie vom avea oferta Romgaz, iar anul viitor avem programate trei noi listări: Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia şi Electrica. Aceste companii vor contribui la punerea României pe harta investitorilor internaţionali“, a declarat Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de privatizare din cadrul Depar­tamentului pentru Energie.

Dumitraşcu, care a fost săptămâna aceasta la Londra într-un road-show de promovare a ofertei publice iniţiale (IPO) a Nuclearelectrica, spune că a fost întrebat de investitori de ce România nu a dezvoltat până acum piaţa de capital. El mai spune că este nevoie ca şefii com­pa­niilor de stat care urmează să fie pri­vatizate prin bursă trebuie să înveţe limbajul specific pieţei de capital.

„Trebuie să învăţăm să vorbim aceeaşi limbă cu investitorii. Mulţi dintre direc­torii companiilor de stat habar nu au ce-i un CAPEX (capital expeditures – chel­tuieli de capital sau investiţii – n. red.), iar dacă-i întrebi ce-i un profil de com­panie vei vedea că nu-i nicio logică în ceea ce spun“, a continuat Dumitraşcu.

El spune că statul încearcă să adopte mecanisme noi prin care să facă acţiunile locale mai accesibile pentru investitorii străini. „Instituţiile statului îşi doresc o consolidare a pieţei de capital. Vom aborda în curând o metodă de stabilizare a preţului acţiunilor după listare“, a mai spus Dumitraşcu, în ca­drul unei conferinţe pe tema relan­sării pieţei de capital organizată de ziarul Bursa.

În afară de ofertele de acţiuni, statul îşi propune să devină mai activ pe bursă şi prin emisiuni de obligaţiuni. Tran­spor­tatorul de energie electrică Trans­electrica (TEL), aflat sub controlul Ministerului Finanţelor, este prima companie de stat care va ieşi anul acesta pe bursă cu obligaţiuni corporative în valoare de 200 de milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO