ZF 24

Şeful Unilever: Mutăm producţia de îngheţată Napoca în Bulgaria. Consumul este prea mic să ne gândim la o fabrică locală

Jarek Malinowski, managing director Unilever South Central Europe: Scanăm piaţa regională în căutare de achiziţii. Ne uităm la companii relevante la nivel local. Şi la nivel mondial grupul este deschis către achiziţii.

Jarek Malinowski, managing director Unilever South Central Europe: Scanăm piaţa regională în căutare de achiziţii. Ne uităm la companii relevante la nivel local. Şi la nivel mondial grupul este deschis către achiziţii.

Autor: Cristina Roşca

30.11.2014, 20:07 1199

Jarek Malinowski, managing director al Unilever South Central Europe, afirmă că începând de anul viitor compania va produce îngheţata Napoca în Bulgaria deoarece FrieslandCampina şi-a reorganizat activitatea, iar în fabricile companiei nu mai este loc pentru producţia Unilever.

Decizia a venit de la FrieslandCampina care ne-a anunţat că va consolida producţia şi nu mai este loc şi pentru noi în fabricile lor. A trebuit să ne gândim ce să facem pentru că noi am fi vrut să con­tinuăm să pro­ducem în România, o piaţă strategică pentru Europa Centrală şi de Est“, spune Jarek Malinowski, venit pe poziţia actuală în vara lui 2012.

În prezent brandul românesc de îngheţată este realizat în fabrica din ju­deţul Cluj a grupului olandez Friesland Campina. De altfel, Unilever a preluat brandul de îngheţată Napoca în 2009 chiar de la FrieslandCampina. Tran­zacţia a presupus preluarea bran­du­lui şi a distribuţiei acestuia în co­merţul local.

„În contextul consolidării producţiei de brânză la fabrica de la Baciu, spaţiul des­­tinat producţiei de îngheţată va fi alo­cat unor alte activităţi din procesul de fa­bricaţie al brânzei. În acest mo­ment, de comun acord cu partenerul nos­tru, am decis să nu mai prelungim acor­dul de producţie a mărcii Napoca pentru Unilever, începând cu anul vi­i­tor, când expiră acordul în vigoare“, spun repre­zen­tanţii FrieslandCampina. În cel mai bun moment Friesland a avut în România şapte fabrici. În prezent olandezii mai produc doar în trei, iar de anul viitor vor mai rămâne cu producţie doar în două.

Napoca este unul dintre cele două bran­duri româneşti din portofoliul gi­gan­tului anglo-olandez Unilever. Gru­pul mai deţine astfel pe lângă brandurile inter­naţionale Dove, Omo, Lipton sau Rexona şi brandul românesc Dero pe seg­­mentul de detergent. „Atât în Ro­mânia, cât şi în întreaga Europă am re­mar­­­­cat că se caută branduri locale. Aceas­tă situaţie a devenit tot mai preg­nan­­­tă în criză“, spune Jarek Mali­now­ski, directorul executiv al Unilever Central& Eastern Europe. De la Bu­cu­reşti, Unilever South Central Europe con­­­trolează operaţiunile din mai multe ţări din regiune: România, Bul­garia, Ser­­­bia, Muntenegru, Albania, Ma­ce­do­nia, Moldova şi Kosovo. Piaţa locală este dintre acestea cea mai impor­tantă, con­­­­­tri­buind, potrivit ulti­melor infor­ma­ţii disponibile, cu peste 50% din ve­nituri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO