ZF 24

Semnal de alarmă: Încrederea investitorilor în cea mai puternică economie europeană s-a înrăutăţit considerabil. Ce se întâmplă în Germania

Semnal de alarmă: Încrederea investitorilor în cea mai...

Autor: Andrei Şerbănescu

26.09.2022, 14:37 490

Încrederea investitorilor în economia germană s-a deteriorat considerabil în ultima perioadă. Indicele climatului de afaceri ifo a scăzut la 84,3 puncte în septembrie, de la 88,6 puncte în august. Aceasta este cea mai scăzută valoare înregistrată din mai 2020. Declinul afectează toate cele patru sectoare ale economiei. Companiile şi-au evaluat situaţia curentă a afacerilor ca fiind în mod clar pe o treaptă mult mai scăzută decât în trecutul apropiat. Pe cale de consecinţă, pesimismul cu privire la următoarele luni a crescut hotărât; în retail, aşteptările au scăzut la un nivel record. Astfel, potrivit unui raport al institutului din Leibniz pentru studii economice, economia germană intră oficial în recesiune.

”În producţie, indicele a scăzut tangibil, companiile devenind mai puţin mulţumite de afacerile lor curente. Oficialii încep să-şi manifeste simţitor nesiguranţă cu privire la situaţia economiei germane din următoarele şase luni. Ultima dată când aşteptările au fost atât de pesimiste a fost în aprilie 2020, când pandemia a lovit puternic fiecare sector important al motorului economiei.

În sectorul serviciilor, indicele climatului de afaceri a scăzut considerabil, evaluările situaţiei actuale proiectând un tablou semnificativ mai pesimist. De asemenea, companiile se aşteaptă la o nouă serie de pierderi în următoarele luni.

În comerţ, climatul de afaceri s-a înrăutăţit din nou. Pentru prima dată din februarie 2021, situaţia afacerilor reintră într-un teritoriu negativ. 

Indicele în construcţii a scăzut, la rândul său, considerabil. Întreprinderile au fost mai puţin mulţumite de situaţia lor actuală. Aşteptările au fost mai pesimiste decât în ​​luna precedentă”, a declarat Clemens Fuest, preşedintele Institutului ifo, în cadrul raportului economic.

Studiul climatului de afaceri ifo se bazează pe cca. 9.000 de răspunsuri lunare din partea întreprinderilor din producţie, sectorul serviciilor, comerţ şi constructii. În cadrul studiului, companiile sunt rugate să ofere evaluările lor cu privire la situaţia actuală de afaceri şi aşteptările în cauză pentru următoarele şase luni. Ele îşi pot descrie situaţia ca fiind „bună”, „satisfăcătoare” sau „slabă”, iar aşteptările lor de afaceri pentru următorul şase luni ca „favorabile”, „neschimbate” sau „mai puţin favorabile”. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO