ZF 24

În sfârşit: După 13 ani şi 9 luni, România va intra în Schengen alături de Bulgaria de la 1 ianuarie 2025. În toată această perioadă, România a pierdut între 7-10 mld. euro pe an. În acest interval, numai transportatorii au pierdut 22 mld. euro

În sfârşit: După 13 ani şi 9 luni, România va intra...

Autor: Roxana Rosu

12.12.2024, 11:04 2723

UPDATE reacţia Concordia: 

Astăzi avem confirmarea oficială că, de la 1 ianuarie 2025, România şi Bulgaria îşi consolidează integrarea în Piaţa Unică prin aderarea completă la Spaţiul Schengen, cu graniţele terestre. Această decizie, susţinută şi de mediul afaceri european prin Declaraţia de la Varşovia a Preşedinţilor BusinessEurope, reflectă atât spiritul unităţii cât şi ceea ce sperăm să fie un nou impuls al UE către creşterea şi consolidarea competitivităţii, în beneficiul companiilor şi cetăţenilor săi.

“În termeni practici, finalizarea aderării României la spaţiul Schengen înseamnă reducerea semnificativă a timpilor de aşteptare la frontieră şi respectiv a costurilor logistice şi de transport, stimularea turismului şi a serviciilor conexe şi, nu în ultimul rând, fluidizarea lanţurilor de aprovizionare regionale la Marea Neagră. Toate aceste elemente de cost şi de uşurinţă a desfăşurării afacerilor, ne vor face şi mai atractivi pentru investitori şi ne vor consolida, totodată, poziţia strategică.”, Radu Burnete, director executiv.


UPDATE: Analiştii estimează că România a pierdut între 7-10 mld. euro pe an în ultimii 13 ani. Numai transportatorii au pierdut 22 mld. euro în acelaşi interval. 

 

UPDATE: Reacţia preşedintelui Iohannis.

„În ultima vreme am văzut încercări grave de a minimaliza importanţa Uniunii Europene. Mai mult, s-au făcut auzite voci care contestă beneficiile apartenenţei noastre la spaţiul european”, declară preşedintele Klaus Iohannis.

„Cetăţenii au nemulţumiri şi sunt îndreptăţiţi să ceară mereu mai mult şi mai bine de la clasa politică din ţara noastră, dar cei care dau vina pe Uniunea Europeană pentru aceste nemulţumiri nu ne vor binele”, afirmă şeful statului.

Potrivit lui Iohannis, Uniunea Europeană poate să funcţioneze mai bine şi politicienii români trebuie să fie şi mai implicaţi pentru a obţine pentru România cât mai multe beneficii care rezultă din apartenenţa noastră europeană.

„Dar, de câte ori ne gândim la o viaţă mai bună şi la un trai mai prosper, ne gândim la cum arată viaţa într-o ţară occidentală, şi de multe ori auzim sloganul <vrem o ţară ca afară>. Ne dorim mai multe libertăţi, nu mai multe restricţii, ne dorim mai multă libertate de opinie, nu mai puţină. Aşadar, de fapt, ne dorim mai multă Europă, nu mai puţină, iar cei care instigă la negarea beneficiilor şi valorilor europene sunt adversari ai democraţiei şi ai libertăţii şi vor izolarea ţării noastre. România este o ţară stabilă, o ţară solidă şi sigură! Direcţia europeană rămâne singura noastră cale reală de dezvoltare, iar toate forţele politice democratice au obligaţia de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”, a conchis preşedintele.



Ce a spus premierul Marcel Ciolacu: 

„Un beneficiu major pentru economia noastră şi călătorii mai rapide acasă pentru milioanele de români care trăiesc şi călătoresc în UE”, scrie premierul pe X.

România a fost primită în Spaţiul Schengen, varianta terestră. Decizia a fost luată joi la Consiliul JAI de la Bruxelles.

Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European, a fost printre primele care au felicitat cele două ţări. „Este bine meritat”, a spus Metsola.

Decizia se va aplica începând de la 1 ianuarie anul viitor. Totuşi, controale aleatorii se vor mai face încă şase luni.



 

După 13 ani şi 9 luni de discutii şi chin, România intră şi terestrul în spatiul Schengen, de la 1 ianuarie. Conform estimărilor, economia românească şi schimburile comerciale ar putea creşte cu 2% în urma intrării în spatiul comun european.

Decizia a fost luată joi la Consiliul JAI de la Bruxelles.

Controale aleatorii la frontiere se vor mai face încă şase luni.

„Suntem pregătiţi să intrăm în zona Schengen, România va fi un parterner puternic, iar siguranţa graniţelor noastre este printre primele în Europa”, a spus ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, înaintea şedinţei consiliului JAI, de joi.

Anual România pierdea 7-10 mld euro din cauza faptului că nu era în spatiul european unic de transport şi logistică.

România a intrat în zona Schengen doar pe cale aeriană şi maritimă pe data de 31 mar­tie 2024, un pas important pentru dezvoltarea transportului local.

În prezent, circa 70% din zborurile de pe aeroportu­rile locale vin sau pleacă către o destinaţie Schengen, potrivit estimă­rilor ZF făcute pe baza datelor Asociaţiei Aeroporturilor din România (AAR).

În noiembrie, presa bulgară anunta că în primele nouă luni ale anului 2024, Bulgaria, România şi Austria au raportat o scădere a trecerilor ilegale ale frontierelor cu 47%, 53% şi, respectiv, 67%, comparativ cu anul precedent.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels