ZF 24

Sfârşitul unei ere: Jack Ma, antreprenorul minune al Chinei, co-fondatorul gigantului Alibaba, îşi pregăteşte retragerea din companie. Povestea celui mai bogat om din China, care a ajuns la o avere de 40 de miliarde de dolari

Sfârşitul unei ere: Jack Ma, antreprenorul minune al...
07.09.2018, 15:26 1935

Jack Ma, co-fondatorul companiei de e-commerce Alibaba Group Holding Ltd. şi totodată cel mai bogat om din China, se pregăteşte să renunţe la rolul său de preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei, relatează Bloomberg.

Într-un interviu acordat Bloomberg TV, Jack Ma a spus că dedică tot mai mult timp şi tot mai mulţi bani fundaţiei filantropice cu scop educativ, Jack Ma Foundation, înfiinţată chiar de el în anul 2014.

„Sunt multe lucruri pe care le pot învăţa de la Bill Gates. Nu voi putea fi niciodată la fel de bogat, dar un lucru pot să îl fac mai bine, anume să mă retrag mai devreme”, a precizat Jack Ma în cadrul interviului.

„Cred că într-o zi, şi curând, mă voi întoarce la predat. Asta ar fi ceva ce cred că aş putea face mult mai bine decât să fiu CEO la Alibaba”, a adăugat miliardarul chinez.

Jack Ma, care a fost directorul executiv al companiei Alibaba până în 2013, nu a precizat, însă, o dată anume la care s-ar retrage.

Fundaţia înfiinţată de el, Jack Ma Foundation, este dedicată îmbunătăţirii sistemului educaţional chinez, mai ales din zona rurală. În 2017, de exemplu, Jack Ma a acordat o finanţare de 45 de milioane de dolari unui program de pregătire a cadrelor didactice pe parcursul următorilor 10 ani.

De altfel, înaintea înfiinţării Alibaba Group Holding Ltd., Jack Ma a fost profesor de limba engleză la Institutul de Inginerie Electrică Hangzhou.

Conform datelor oferite de Bloomberg Billionaires Index, Jack Ma este al 19-lea cel mai bogat om al lumii, cu o avere estimată la 39,6 miliarde de dolari.


Un fost profesor chinez care a înfiinţat o afacere cu 60.000 de dolari, împrumutaţi de la prieteni, este cel mai important om de pe Wall Street, după ce compania sa a reuşit să atragă 21,8 miliarde de dolari în oferta publică iniţială de vânzare de acţiuni (IPO) derulată pe bursa de la New York, devenind astfel cea mai vânată companie care a venit vreodată pe Wall Street.

Jack Ma, în prezent preşedinte al Alibaba, a fondat compania în anul 1999, în urma unei investitii de 60.000 de dolari, adunaţi de la 80 de prieteni din Hangzhou, în sudul Chinei. Site-ul favorizează relaţiile dintre exportatorii din China cu companii din 190 de ţări din întreaga lume.

În 1995, profesorul chinez Jack Ma a plecat într-o călătorie în SUA pentru prima dată. În timpul călătoriei un prieten i-a arătat cum “funcţionează” internetul. Ma s-a hotărât să caute pe Internet tipuri de bere. El a fost surprins însă că printre rezultatele căutării nu s-a aflat nicio bere chinezească.  De fapt, nu a reuşit să găsească pe internet nimic despre China, scrie Business Insider.

Când s-a intors acasă, Ma a decis să înfiinţeze China Pages, un registru online al companiilor interesate de export, cunoscut ca prima afacere online din China. Patru ani mai târziu, Ma a mai făcut un pariu în online: retailerul online Alibaba.

Alibaba este astăzi cel mai mare retailer online din China, iar Jack Ma, co-fondatorul şi preşedintele Alibaba, a devenit cel mai bogat om din ţară, cu o avere de 40 miliarde de dolari, conform indicelui miliardarilor calculat de Bloomberg.

Ma A picat de două ori examenul de admitere la facultate, a ales iniţial să devină profesor şi nu ştie să programeze.

Povestea lui Ma începe în Hangzhou, un oraş chinezesc cu 2,4 milioane de locuitori, în apropiere de Shanghai, unde acesta s-a născut, în 1964, într-o familie de artişti.
Jack Ma nu a excelat niciodată în matematică, motiv pentru care a reuşit să intre la facultate abia din a treia încercare. În 1988, el a absolvit Institutul Profesorilor din Hagzhou. Ma a declarat că a fost respins la mai multe interviuri de angajare, inclusiv pentru un post de manager la lanţul de restaurante Kentucky Fried Chicken.

Cu toate acestea, el a ajuns profesor de engleză, câştigând în jur de 12 dolari pe lună la o universitate locală. Mai târziu, Ma a fondat o companie de traduceri, prin care a ajuns în Statele Unite pentru prima dată, unde a descoperit Internetul. China Pages a fost prima încercare de afacere online a lui Ma. El a fost însă forţat să se asocieze cu China Telecom, iar mai târziu a pierdut controlul companiei, potrivit The New York Times.  Ma nu s-a lăsat bătut şi a mai făcut un pariu în mediul antreprenorial.  În 1999, Ma şi-a chemat 17 prieteni la el acasă şi împreună au construit propriul lor magazin online.

Site-ul Alibaba le permite exportatorilor să posteze informaţii despre produsele lor, iar cumpărătorii aveau opţiunea de căutare. În scurt timp, Alibaba a atras membri din întreaga lume. În octombrie 1999, compania a atras o finanţare de 5 milioane de dolari la de banca americană Goldman Sachs şi 20 de milioane de dolari de la SoftBank, o companie japoneză de telecom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO