ZF 24

Sfaturi la moda: Ce nu trebuie sa-i spui unui coleg care tocmai a fost concediat

Sfaturi la moda: Ce nu trebuie sa-i spui unui coleg care tocmai a fost concediat
26.02.2010, 20:02 65

Dupa o recesiune care dureaza de acum de mai bine de doi ani,care a facut numai in SUA 8,4 milioane de someri, aproape fiecareangajat are un coleg care a fost concediat recent, si pasesteimplicit pe terenul minat in care se intreaba mereu ce trebuie saunu trebuie sa-i spuna in incercarea de a fi empatic, scrieForbes.

"Nu va purtati de parca nu s-a intamplat nimic", spune DianeGottsman, expert pe probleme de imagine la o scoala de protocol dinTexas. Desi tendinta naturala a fiecarua este "sa se faca caploua", acesta nu este cel mai bun mod de a gestiona o situatiedelicata. Ea sfatuieste o abordare rezervata dar respectuoasa. Deexemplu, puteti spune "Stiu ca este o situatie dificila si suntaici daca ai nevoie de cineva cu care sa vorbesti". Gottsman maispune ca nu trebuie sa va oferiti ajutorul, daca nu sunteti cuadevarat dispusi sa-l acordati.

Rachelle Canter, psiholog pe probleme sociale si consilier decariere, spune ca adesea, in situatii de concediere colegii"victimei" uita o regula elementara: "Gandeste inainte savorbesti". De aceea, spune ea, s-a ajuns si in situatii in care,desi incercau sa-si consoleze colegul, unii oameni ajungeau saspuna "Cred ca esti incredibil de speriata acum, mai ales cusituatia asta de pe piata muncii".

Pe lista lucrurilor care nu se fac in asemena situatii intra siglumele care ar trebui sa ridice moralul: bancurile cu locul deparcare mai bun sau scaunul mai confortabil de la birou nuinveselesc pe nimeni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO