ZF 24

Simona Halep o învinge în premieră pe Garbine Muguruza

Simona Halep o învinge în premieră pe Garbine Muguruza

Autor: Adrian Petculescu

23.04.2015, 08:17 2191

Jucătoarea Simona Halep, locul 3 WTA şi a doua favorită, a învins-o, miercuri, în premieră, pe sportiva spaniolă Garbine Muguruza, locul 20 WTA, cu scorul de 3-6, 6-1, 6-3, şi s-a calificat în sferturile de finală ale turneului de categorie Premier de la Stuttgart.

Cele două jucătoare s-au întâlnit, miercuri, a treia oară în ultimele şapte lui, precedentele două partide intrând în palmaresul sportivei de 21 de ani. În septembrie 2014, în turul secund al turneului de la Wuhan, în primul lor meci, Muguruza a câştigat cu scorul 2-6, 6-2, 6-3, iar în februarie, la Galaţi, în Fed Cup, cu scorul de 6-4, 6-3. Aceste partide au avut loc pe suprafeţe rapide, în timp ce turneul din Germania este pe zgură.

Filozofia de joc a spaniolei este foarte simplă. Serviciu în forţă, apoi finalizarea punctului cu o altă lovitură puternică. Când returnează pe serviciul adversarei, Muguruza o face la fel de puternic. Ea este în permanenţă la atac, nu prea ajunge în situaţii defensive şi nu-i place să intre în schimburi prelungite de mingi. Muguruza, cu o înălţime de 1,82, nu e foarte mobilă, iar dacă adversara ei nu o poate mişca mult pe fundul terenului, nu are sorţi de izbândă. De asemenea, dacă intră să lovească din interiorul terenului, Muguruza are asigurat punctul pe tabela de marcaj. Problema ei este că acest mecanism de lovituri se mai gripează, iar spaniola acuză pshic şocul şi începe să greşească din ce în ce mai mult.

În setul I al partidei de la Stuttgart, Halep s-a reîntâlnit cu jocul "nemţesc", fără floricele, al lui Garbine Muguruza. Spaniola a început tare, cu break în primul ghem şi cu încă unul a închis setul la 6-3, după 34 de minute. La rândul ei, Simona Halep a avut două mingi de break, una la 2-3 şi alta la 3-4, dar adversara le-a rezolvat pe amândouă cu serviciul ei năprasnic. La 3-4, sportiva din Constanţa i-a cerut sfatul antrenorului Victor Ioniţă, care a povăţuit-o să se mişte mai mult, să lungească punctele şi să-i macine reverul rivalei.

Blocajul spaniolei s-a produs mai întâi la serviciu. După ce a ratat o minge de break la 1-0 pentru ea în setul al doilea, Muguruza a servit prost, a comis prima dublă greşeală, iar Halep a făcut primul ei break.

Pe lângă mobilitate şi o paletă completă de lovituri, Simona Halep are inteligenţă, creativitate şi un pshic care devine de la meci la meci mai solid. Românca a simţit blocajul adversarei şi nu a iertat-o, câştigând şase ghemuri la rând şi setul cu 6-1 după alte 33 de minute.

Antrenorul Alejo Mancisidor a încercat să-i redea încerderea elevei lui în pauza dintre setul al doilea şi al treilea şi se părea că sfaturile au efect. În decisiv, Muguruza a început din nou cu un break, apoi a avut de două ori ocazia să facă 3-0. Scăpată din "încercuire", Halep a profitat iar de căderea Muguruzei, a făcut 3-2, şi-a tras sufletul în ghemul al şaselea, pe care l-a cedat la 0, apoi a repetat seria de trei ghemuri câştigate la rând, după ce a mai salvat o minge de break, la 3-3. Astfel, Simona Halep a câştigat primul ei meci cu Garbine Muguruza, după o oră şi 39 de minute, reuşind să evite transformarea jucătoarei spaniole într-un complex.

Miercuri, românca nu a jucat magistral, dar şi-a interpretat corect partitura, ştiind unde să-i pună mingea adversarei pentru ca aceasta să nu o poată lovi confortabil.

Statistica pe seturi arată clar curba descendentă în care a evoluat Muguruza şi modul cum a gestionat Halep această situaţie, plecând de la primul serviciu (75-62 în primul set pentru spaniolă, 50-83 în al doilea şi 37-78 în al treilea), continuând cu dublele greşeli (0-2, 2-2, 2-0), loviturile câştigătoare (9-7, 8-8, 10-4) şi greşelile neforţate (11-10, 15-5 şi 16-4).

În faza următoare, Halep va juca, vineri, împotriva învingătoarei dintre Zarina Dias din Kazahstan, poziţia a 32-a în ierarhia mondială, şi italianca Sara Errani, locul 15 WTA.

Dias a învins-o, miercuri, cu scorul de 6-0, 6-0, pe germana Sabine Lisicki, locul 19 WTA, în timp ce Errani a eliminat-o pe poloneza Agnieszka Radwanska, cap de serie numărul 7 şi locul 9 WTA, cu scorul de 7-6 (8), 6-4.

Calificarea în sferturi este recompensată la Stuttgart cu un cec în valoare de 15.375 de euro şi cu o sută de puncte WTA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO