ZF 24

Sindicatele au cerut amanarea legii pensiilor private cu minim doua luni

10.07.2007, 11:33 17

Reprezentantii celor cinci confederatii sindicale i-au spus premierului Tariceanu ca legea pensiilor private contine "disfunctionalitati" care pun sub semnul intrebarii aplicarea acesteia si au cerut amanarea datei de introducere a sistemului cu circa doua luni, pana la clarificarea problemelor.

La discutiile de luni cu premierul au participat reprezentantii Cartel Alfa, BNS, CNSLR-Fratia, CSDR, Meridian si ai Centrului Parteneriat pentru Egalitate.

"Am aratat ca exista cateva disfunctionalitati ale cadrului legislativ actual, iar faptul ca se doreste inceperea campaniei de explicitare a pilonul II de pensii in acelasi timp cu operatiunile de colectare este deficitar", a declarat, la finalul discutiilor, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Sindicatele au mai cerut ca pensia femeilor sa nu fie redusa pentru perioada in care, din cauza concediilor de maternitate si de crestere a copilului, acestea nu contribuie la sistemul de asigurari sociale

Ei au apreciat ca nivelul comisionului si formula de calcul pentru rata de rentabilitate a fiecarui fond de pensii private ar trebui sa fie stabilite de Parlament, si nu exclusiv de membrii comisiei de supraveghere, in urma unei dezbateri publice, si au cerut ca functionarea sistemului, programata pentru 1 august, sa fie amanata cu cel putin una-doua luni, pentru clarificarea tuturor problemelor legislative.

"Parerea noastra este ca sistemul nu are capacitatea sa inceapa la 1 august si trebuie intarziat cu cel putin o luna sau doua in vederea clarificarii tuturor aspectelor legislative legate de mecanismul de operare, pentru ca aplicarea pilonului II de pensie sa fie intr-adevar o reusita si sa nu inceapa problemele, cum a fost in alte tari precum Polonia", a spus Hossu.

Reprezentantii sindicatelor au fost asigurati de premier ca propunerile pentru modificarea legii pensiilor private vor fi inaintate ministrului Muncii spre analiza, urmand sa fie discutate din nou saptamana viitoare. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO