ZF 24

Singurul producator local de cupru, Cuprom, a intrat in insolventa

23.12.2008, 14:53 415

Tribunalul Bucuresti a hotarat deschiderea procedurii de insolventa impotriva companiei Cuprom SA Bucuresti, controlata de "bancherii cuprului" Horia Simu si Horia Pitulea la cererea creditorului Expert Consultancy, o firma de consultanta inregistrata in Bucuresti.

"Se admite cererea formulată de reclamanta creditoare SC EXPERT CONSULTANCY INC SRL impotriva paratei-debitoare SC CUPROM SA In baza art.26 al.1, art.33 al.6, art.31 al.1-2 din Legea 85/2006, raportat la art.1 al.1 pct.1 şi art.3 pct.12 şi 24 din Legea nr. 85/2006, deschide procedura generala de insolventa si o perioada de observatie de 60 de zile. Desemneaza provizoriu pana la prima adunarea a creditorilor, administrator judiciar pe ACTIV LICHIDATOR IPURL", se mentioneaza in sentinta emisa de Tribunalul Bucuresti pe data de 3 decembrie 2008.

Valoarea datoriei Cuprom fata de Expert Consultancy nu este mentionata, iar reprezentantii societatii creditoare nu au fost disponibili pentru comentarii.

Contactat de ZF, Horia Simu, presedintele Cuprom a declarat ca nu poate oferi deocamdata comentarii, motivand ca se afla intr-o intalnire.

Cuprom, cel mai important producator de cupru de pe piata locala, a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 277,7 mil. euro, potrivit datelor furnizate ZF pentru Anuarul de Business al Romaniei. Bilantul si contul de profit si pierdere pe 2007 nu sunt publicate pe site-ul Ministerului de Finante.

La sfarsitul lui 2006, compania avea datorii totale de 193 mil. lei (53 mil. euro), potrivit datelor raportate la Ministerul de Finante.

Cuprom a inchis in noiembrie fabrica de prelucrare a deseurilor neferoase de la Baia Mare, trimitand in somaj tehnic circa 180 din cei 280 de angajati, pana in primavara. Producatorul a fost afectat in ultimele luni de scaderea pretului cuprului, care a scazut sub 3.000 de dolari pe tona, fata de un maxim de 9.000 de dolari pe tona atins in luna iulie a acestui an. Cuprom mai are o fabrica de sarma de cupru la Zalau.

Principalii actionari ai Cuprom sunt Horia Simu si Horia Pitulea, doi fosti bancheri, care au lucrat la Citibank Romania. Ei au preluat incepand din 2003 ele doua fabrici romanesti de cupru - fosta Phoenix Baia Mare si fosta Elcond Zalau si doua institute de proiectare si cercetare - Cepronef si Ipronef. Anul trecut, ei au incercat sa cumpere si o companie din Serbia, care detine mai multe mine de cupru.

In ultimii doi ani, cei doi au mai cumparat, prin intermediul Cuprom si a altor firme, companiile Foradex Bucuresti si Cord Buzau. De asemenea, ei controleaza producatorii de ape minerale Carpatina si Lipomin.

Majoritatea investitiilor realizate la Cuprom precum si achizitiile ulterioare au fost finantate prin credite bancare. Urmariti pe www.zf.ro care sunt bancile romanesti cu cele mai mari expuneri pe Cuprom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO