ZF 24

„Sinuciderea Occidentului, sinuciderea umanităţii?“

Michel Rocard, fost premier al Franţei. Sursa foto - AFP

Michel Rocard, fost premier al Franţei. Sursa foto - AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

27.02.2015, 00:04 1947
De la pieţele financiare care finanţează tot mai puţin economia reală, la inegalitatea distribuirii avuţiei care n-a fost niciodată mai mare în ultimii 100 de ani, fostul premier francez socialist Michel Rocard trage prin cartea sa „Sinuciderea Occidentului, sinu­cide­rea umanităţii?” un semnal de alar­mă asupra „deviaţiilor” care ameninţă civilizaţia occidentală.

Rocard schiţează în această carte un tablou foarte sumbru al pre­­zen­­tului. „Ne aflăm în faţa a şa­se cri­ze care nu au nimic de-a face una cu al­ta. Cel mai uşor de definit este cri­za ecologică”, se confesează fos­tul pre­­mier publicaţiei franceze Le Fi­garo.

„Există o limită a posibilităţii păs­trării planetei noastre în ac­tualele condiţii de trai. Poluarea ne otrăveşte. Resursele naturale nu sunt eterne. Spre exemplu, mările vor rămâne fără peşti în 30-40 de ani. Efectul de seră se acutizează, iar dacă vom continua aşa vom transforma planeta într-o tigaie de prăjit”, spune Rocard. El este acum amba­sadorul Franţei responsabil cu negocierile interna­ţio­nale pen­tru Polul Nord şi Antarctica. 2014 a fost cel mai cald an din istorie.

De asemenea, fostul premier aver­tizează asupra creşterii inega­lită­ţilor. El a constatat că „ine­galităţile din interiorul socie­tăţii nu au fost niciodată atât de puternice în mai mult de 100 de ani”, spune socialistul. Concluziile sale se bazează pe analiza evoluţiei coefi­cien­tului Gini, inventat de un eco­nomist italian la mijlocul secolului XX şi care măsoară ine­ga­litatea. Sub acest aspect, Rocard no­­tează con­centrarea avuţiei mon­diale în mâi­nile unei minorităţi tot mai mici.

 

„Am pierdut experienţa limitării crizelor”

„După Al Doilea Război Mondial, un pachet de reguli cu aplicaţie la nivel mondial adoptat de comun acord a permis lumii să lupte cu speculatorii. Perioada celor «30 de ani glorioşi» (perioada 1945-1973, caracterizată de o creştere puterncă a econo­miilor dezvoltate – n.r.) dominată de teoriile lui Keynes a adus un cadru financiar stabil, iar crizele financiare au dispărut din funcţion­area de zi cu zi a capitalismului. Dar de când această doctrină a fost abandonată în anii ’90, am cunoscut o megacriză mondială şi financiară la fiecare 4-5 ani. Ne-am pierdut experienţa de a limita crizele pe care am construit-o înainte”, se plânge fostul premier.

 

„Avem nevoie de finanţe, de finanţe sănătoase”

„Pieţele financiare finanţează tot mai puţin economia reală. Nu urăsc domeniul financiar. Urăsc ceea ce este nesănătos financiar. Speculaţiile sunt nesănătoase.“ Rocard a constatat că în „ţările dezvoltate, băncile şi pieţele finanţează în general tot mai puţin investiţiile în economia reală”. Banca Reglementelor Internaţio­na­le, banca centrală a băncilor cen­trale, estima în iunie 2011 la 700.000 de miliarde de dolari lichiditatea aflată în circulaţie la nivel mondial. Aceste lichidităţi reprezintă de aproape trei ori PIB-ul mondial, spune Rocard. El notează că partea din aceste lichidităţi care are legătură cu angajaţii şi economia reală este foarte slabă.

De ase­me­nea, sumele legate de materiile prime şi chiar de activele bursiere este neglijabilă. Însă aproape trei sferturi din lichiditate reprezintă pariuri reciproce între operatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO