ZF 24

Slovacia a găsit soluţia pentru creşterea colectării TVA: o loterie cu bonuri fiscale şi premii de 10.000 de euro pe lună. Alte state vor să-i urmeze exemplul

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Tudor

22.04.2014, 00:04 1603

După ce a iniţiat o campanie a „ruşinii“ împotriva celor care nu plătesc taxele, a mărit salariile inspec­to­ri­lor fiscali şi a oprit numirile politice în administraţiile fis­cale, Slovacia a demarat o loterie a taxelor pe care mi­zează pentru creşterea veniturilor din taxa pe va­loarea adăugată (TVA) şi pentru combaterea evaziunii cu sprijinul cetăţenilor. Autorităţile slovace spun că lo­teria taxelor este un succes real şi a contribuit deja la creşterea colectării TVA şi a numărului plângerilor privind neemiterea bonurilor fiscale. O astfel de loterie ar putea fi o soluţie şi pentru alte state cu probleme acute privind rata colectării taxelor, Portugalia adoptând recent modelul.

Toamna trecută guvernul Slovaciei, ale cărui ve­ni­turi din TVA au scăzut în ultimii zece ani, a decis să cre­eze o loterie a taxelor care să-i încurajeze pe consu­ma­tori să reţină bonurile fiscale atunci când fac cum­pă­ră­turi şi să le înregistreze într-un sistem creat de gu­vern şi menit să monitorizeze tranzacţiile şi să forţeze res­tau­rantele şi proprietarii de magazine să plătească, cota TVA pe care o datorează, scrie The New York Times.

Programul creat de guvern le indică celor care îşi înregistrează bonurile fiscale dacă emitentul a folosit un număr fals de identificare, iar consumatorii pot să raporteze eventualele fraude. În schimbul ajutorului dat fiscului, slovacii pot câştiga la loteria taxelor 10.000 euro lunar, o maşină sau şansa de a participa la concursul „Preţul corect“.

Autorităţile slovace spun că sistemul aplicat a dat deja rezultate remarcabile, ceea ce a determinat mai multe state europene care se confruntă cu probleme în colectarea TVA să ia în considerare aplicarea acesteia. Portugalia a implementat acest program săptămâna trecută. Autorităţile portugheze spun că loteria taxelor va avea succes pentru că jocurile de noroc sunt populare printre cei 10 milioane de locuitori ai ţării.


 

Succesul se vede în cifre

Printre ţările cu probleme acute în colectarea TVA se numără şi Grecia, Irlanda, Letonia şi Spania, ţări puternic afectate de criză.

Circa 450.000 de slovaci au jucat până acum la loteria fiscului şi au înregistrat aproximativ 60 milioane de bonuri fiscale, potrivit oficialilor de la Bratislava.

Numărul plângerilor privind comercianţii care nu emit bonuri fiscale a crescut considerabil. Cu şase luni înainte de demararea programului, autorităţile au primit 300 de astfel de plângeri, iar numărul lor a crescut la 7.000 în primele luni de funcţionare a loteriei.

„Până acum programul a fost un real succes“, a afirmat ministrul slovac al finanţelor Peter Kazimir.

Acum zece ani, Slovacia colecta circa 80% din taxele datorate, iar rata colectării a scăzut la 60%, a subliniat Peter Golias, directorul companiei de cercetare Ineko, citat de The New York Times.

Loteria nu este singura încercare a autorităţilor slovace de a creşte veniturile încasate din taxe. În ultimii ani, guvernul de la Bratislava a iniţiat o campanie a „ruşinii“ împotriva celor care nu plătesc taxele, a mărit salariile inspectorilor fiscali şi a oprit numirile politice în oficiile fiscale.

Sumele colectate din TVA au început să crească la începutul anului trecut, iar trendul s-a accentual după demararea loteriei taxelor. Autorităţile slovace spun că anul trecut au colectat cu 512 milioane de dolari (370 milioane euro) mai mult decât în 2012.

Ministrul finanţelor a afirmat că loteria taxelor, care a fost pusă pe picioare cu doar 276.000 dolari (circa 200.000 euro), a fost un factor important al creşterii colectării TVA. El a subliniat că numărul mare de plângeri înregistrate privind neemiterea bonurilor fiscale a arătat că nu numai buticurile fac fraude, ci şi lanţurile de magazine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO