ZF 24

Soluţie Vodafone de telemedicină pentru spitalul Marie Curie din Bucureşti

Interior noua secţie terapie intensivă nou-născuţi, Spitalul Marie Curie, Bucuresti

Interior noua secţie terapie intensivă nou-născuţi, Spitalul Marie Curie, Bucuresti

Autor: Ioana Nita, Ioana David

26.11.2013, 20:15 840

Medicii de la spitalul de copii Marie Curie pot vedea de la distanţă starea pacienţilor şi pot efectua videoconferinţe direct de pe tablete cu ajutorul unei soluţii de telemedicină implementate în noua secţie de terapie intensivă nou-născuţi cu sprijinul Fundaţiei Vodafone şi al Asociaţiei Inima Copiilor. Investiţia în soluţia de telemedicină s-a ridicat în total la peste 170.000 euro. Vodafone România a dezvoltat pentru noua secţie de neonatologie de la Marie Curie o soluţie de telemedicină care permite transmiterea de imagini video şi parametri medicali în timp real pentru urmărirea semnelor vitale ale pacienţilor.

„În cazul în care un medic este plecat şi vrea să se intereseze noaptea de starea pacientului pentru a şti dacă trebuie să vină, atunci el intră pe tabletă şi accesează camera care se află în rezerva pacientului. Astfel el vede care este starea şi parametrii acestuia şi poate comunica asistentelor să schimbe sau să ajusteze tratamentul. Este practic diagnosticare la distanţă“, a explicat Alexandru Popa, preşedintele Asociaţiei Inima Copiilor.

Soluţia utilizează servicii de internet bazate pe pe tehnologia 4G şi permite accesul securizat la datele medicale de la distanţă. Tehnologia 4G permite transmiterea datelor la viteze de până la 100 Mbps. Cu ajutorul acestui sistem de telemedicină, medicii pot observa de la distanţă starea pacienţilor şi pot urmări imaginile surprinse de camerele video în detaliu fiindcă acestea pot fi mărite de 12 ori. Doctorii pot accesa sistemul din orice locaţie în care există conexiune 4G sau 3G la internet, ceea ce înseamnă că pacienţii pot fi văzuţi şi monitorizaţi de oriunde.

De asemenea cadrele medicale pot efectua videoconferinţe cu medici din străinătate pentru diagnosticarea pacienţilor. Soluţia de telemedicină cuprinde şi un car de teleprezenţă care poate fi dus oriunde în spital. Acesta poate face transmisiuni de voce şi date oriunde şi poate fi conectat la ecograf sau la computer pentru a transmite în mod securizat datele pacienţilor sau imagini ale acestora. Echipamentele care compun sistemul de telemedicină au fost achiziţionate prin intermediul programului Vodafone denumit Mobile for Good prin care s-au oferit 157.000 euro, iar restul fondurilor necesare pentru crearea infrastructurii, 20.000 euro, au fost furnizate de Asociaţia Inima Copiilor.

Operatorul telecom a asigurat de asemenea infrastructura de voce si date, precum şi tabletele cu care au fost echipaţi medicii, pentru monitorizarea permanentă a pacienţilor. Sistemul de telemedicină implementat la spitalul Marie Curie din Bucureşti face parte din proiectul de construcţie a noii secţii de terapie intensivă pentru nou-născuţi, care a fost finanţat de  Fundaţia Vodafone România în parteneriat cu Asociaţia Inima Copiilor şi care reprezintă o investiţie totală de 2,1 milioane euro.

„Ne-a plăcut proiectul şi am decis să colaborăm. Fundaţia Vodafone a contribuit cu 1,4 milioane euro, bani cu care s-a construit clădire şi cu care s-a cumpărat aparatura medicală. Aceasta este una dintre cele mai moderne secţii de terapie intensivă pentru nou-născuţi din Sud-Estul Europei. Am colaborat de asemenea pentru implementatea sistemului de telemedicină la care medicii se pot conectat atât în cadrul spitalului, cât şi în afara acestuia“, a declarat Iñaki Beroetta, CEO al subsidiarei locale Vodafone. Noua clădire care găzduieşte secţia de terapie intensivă nou-născuţi are 4 niveluri, suprafaţa totală fiind de 1600 metri pătraţi.

Secţia dispune de 27 de încăperi individuale pentru pacienţi, spaţii pentru personalul medical şi părinţi, precum şi o sală de training. În România există aproximativ 400 spitale de stat, iar sumele pe care statul le-a alocat pentru modernizarea acestora sunt reduse. Nu există o centralizare a investiţiilor făcute de stat în spitale, iar medicii şi pacienţii acuză în continuare lipsa dotărilor şi a materialelor. Cu toate acestea, au existat şi cazuri de spitale care au primit finanţare pentru noi aparate, dar care nu au putut fi folosite din cauza lipsei medicilor sau a personalului specializat.

Cel mai dramatic caz a fost chiar la spitalul Marie Curie unde secţia de chirurgie cardio-vasculară nu a funcţionat timp de doi ani, deşi avea toate dotările, din cauza lipsei medicilor. Secţia a fost redeschisă abia anul acesta, primele intervenţii fiind realizate de medicii italieni. Până în toamnă în Bucureşti nu s-a realizat nicio intervenţie chirurgicală la copii.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO