ZF 24

Solvabilitatea băncilor a ajuns la 17% în iunie, dar creditarea încă se lasă aşteptată

Solvabilitatea băncilor a ajuns la 17% în iunie, dar...

Autor: Andra Oprescu

02.09.2014, 00:05 1169

Indicatorul de solvabilitate la nivelul sistemului bancar, care arată capitalurile proprii de care dispun băncile raportat la active ponderate în funcţie de risc, a ajuns la un nivel record de 16,95% la finalul lunii iunie, ceea ce arată că băncile dispun de spaţiul necesar pentru accelerarea creditării. Nivelul de solvabilitate minim solicitat de BNR este de 10%.

Un indicator de solvabilitate mai mare arată că băncile sunt mai puţin riscante şi pot face mai bine faţă unor şocuri. Un nivel foarte ridicat al indicatorului nu este însă de dorit pentru că arată că băncile nu îşi utilizează resursele de care dispun pentru acordarea de credite şi realizarea de venituri.

„Creşterea ratei de solvabilitate reflectă tendinţa băncilor de a menţine un comportament foarte prudent în perioada de după criză. De asemenea, acestea au beneficiat în 2014 şi de reducerea cu 20% a filtrelor prudenţiale, constituite în urma tranziţiei sistemului bancar la standardele de provizionare IFRS. Re­venirea creditării rămâne principala provocare pentru sistemul bancar, dar există uşoare semne de revenire pentru volumul de credite noi“, a spus Mihai Pătrulescu. Procesul de eliminare totală a filtrelor prudenţiale urmează să se încheie în 2018. Aceste filtre prudenţiale fuseseră introduse de BNR pentru a nu le permite băncilor să elibereze dintr-odată în momentul trecerii la IFRS provizioanele suplimentare constituite conform standardelor locale de contabilitate.

Scăderea dobânzilor din ultimul an a dus la creşterea creditului de consum şi a creditului imobiliar, dar numai pe componenta creditării în lei. Aceasta nu poate compensa scăderile pe partea creditelor în valută. În plus, ajustarea dobânzii-cheie de către banca centrală menită să impulsioneze creditarea  s-a reflectat mai mult în scăderea dobânzilor la depozite decât la credite.

Băncile au resurse pentru a da credite, în condiţiile în care depozitele au crescut constant, dar se plâng de lipsa cererii. Economiile plasate de populaţie şi companii la bănci au depăşit în iulie volumul creditelor, această situaţie fiind o premieră a ultimilor şapte ani, arată datele BNR. Depozitele nu mai depăşiseră valoarea finanţărilor acordate din februarie 2007.

„Creşterea creditării nu este foarte rapidă, deoarece nu există cerere. Dacă ar creşte cererea, ar creşte şi creditarea, problema nu este neapărat din partea băncilor. Este necesară o creştere a investiţiilor pentru a creşte creditarea. În ceea ce priveşte evoluţia indicatorului de solvabilitate, aceasta a fost determinată atât de creşterea capitalurilor, cât şi de scăderea activelor“, a precizat un analist bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO