ZF 24

Sondaj BNR: Băncile au înăsprit în T1/2023 standardele de creditare, atât pentru companii, cât şi pentru populaţie. Cererea de credite s-a redus în cazul corporaţiilor şi IMM-urilor, dar şi la împrumuturile ipotecare ale populaţiei. Creditele de consum au crescut moderat

Sondaj BNR: Băncile au înăsprit în T1/2023...

Autor: Roxana Rosu

09.06.2023, 10:01 800

Instituţiile de credit au înăsprit în primul trimetru din 2023 standardele de creditare pentru toate categoriile de împrumuturi, evoluţie influenţată de aşteptările privind situaţia economică generală, deciziile de politică monetară sau macroprudenţială şi de situaţia actuală sau aşteptată a capitalului băncii, arată sondajul trimestrial realizat de BNR.

Elementele care au fost vizate se referă la prima solicitată pentru creditele mai riscante, costurile creditării, altele decât dobânzile, cerinţele de colateral/garanţii , clauzele contractuale şi scadenţa maximă .

Pe segmentul de companii, T1/2023 a fost marcat de o cerere mai redusă pentru creditare, comparativ cu trimestrul precedent. Această tendinţă a fost remarcată atât în cazul creditelor acordate pentru corporaţii, cât şi pentru IMM-uri, pe termen mediu şi lung.

În paralel, instituţiile de creditare autohtone consideră că riscul de credit pentru 7 din cele 10 sectoare aferente companiilor nefinanciare a crescut în primul trimestru al anului 2023. Cel mai riscant sector este considerat, în continuare, cel energetic, urmat de industrie şi construcţii.

Şi în cazul populaţiei cererea pentru credite de locuinţe şi terenuri a scăzut, în timp ce cea pentru creditele de consum a fost moderat mai ridicată.

Potrivit sondajului, cererea de credite pentru achiziţionarea locuinţelor şi terenurilor a scăzut moderat conform a 43,7%  dintre bănci, 28% indicând chiar o reducere substanţială a acesteia, pe când 28% au menţionat o cerere nemodificată.

Standardele de creditare petru populaţie s-au înăsprit în primele trei luni din an, atât pentru împrumuturile contractate în vederea achiziţiei de locuinţe şi terenuri, cât şi pentru cele destinate consumului.  Motivele ţin de aşteptările privind situaţia financiară a populaţiei, de deciziile de politică monetară sau prudenţială ale BNR şi de riscul asociat bonităţii clienţilor.

În schimb, băncile se aşteaptă ca în T2/2023 toate tipurile de credite acordate companiilor şi populaţiei să îşi păstreze nemodificate standardele de creditare.

În ceea ce priveşte cererea, băncile estimează o scădere pe segmentul IMM, în timp ce pentru corporaţii aceasta este preconizată să rămână neschimbată.

În cazul populaţiei, băncile se aşteaptă ca cererea pentru creditele de locuinţe şi terenuri să se reducă în trimestrul doi al anului, iar solicitările pentru credite de consum să rămână relativ constante

Vedeţi aici raportul integral al BNR
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO