Investiţiile alocate infrastructurii feroviare sunt foarte mici în raport cu necesarul. Durează 12 ore ca să traversezi Ungaria cu trenul, iar în România traversezi în 2 zile, a declarat Sorin Chinde, Vicepreşedinte, GRAMPET Group în cadrul conferinţei ZF LOGISTICĂ, TRANSPORTURI ŞI AUTOMOTIVE 2025.
” Infrastructura în general aduce dezvoltare. Fie că este infrastructură rutieră, autostrăzi, fie că este infrastructură feroviară. Infrastructura feroviară în România lasă extrem de multe dorit. Vine după 30 de ani de subfinanţare teribilă. Investiţiile alocate infrastructurii feroviare sunt foarte mici în raport cu necesarul. Calea ferată a început modernizarea coridorului de la Curtici la Constanţa, cu 829 de kilometri, în anul 2001. După 25 de ani, nu este modernizat nici măcar jumătate”.
Ce a mai declarat Sorin Chinde:
►Poate lucrările de modernizare şi reabilitare în zona feroviară sunt mai complexe decât cele în zona rutieră. În comunism, se lua o decizie şi toată lumea executa. Acum luăm o decizie, facem consultări cu UAT-urile, facem licitaţii pentru materiale. Ne ia ani de zile ca să implementăm soluţii tehnice. Atunci toate materialele necesare se făceau în România. Astăzi, cu excepţia a două fabrici de traverse, importăm. Şină, partea de automatizare şi semnalizare, soluţii tehnice.
►Ungaria a investit foarte mult în zona feroviară, are o infrastructură foarte bună pentru transport de marfă. Durează 12 ore ca să traversezi ţara, iar în România traversezi în 2 zile. Ar trebui să avem 12-14 ore timp de tranzit ca să fim competitivi. Bulgaria e la fel ca România.
►Cred că e o problemă de politică în transporturi. Polonia în primii 20 de ani în UE a investit masiv în autostrăzi. După ce terminăm programul de autostrăzi, probabil în 2030-2032, cred că o să vedem investiţii masive în zona de cale ferată, şi mă refer investiţii în zona de modernizare şi upgradare, nu aducerea ei la stadiul care era până în 90. .
►Green Deal spune că 30% din transporturile de pe rutier trebuie transferate pe feroviar până în 2030. O tonă de marfă trasportată pe ferovier vs rutier este acum 1/6 . Transferul a 30% înseamnă creştere de 200% pe feroviar.
►Nici în România, nici în UE nu există un program să ne spună cum facem asta. E nevoie de investitţii în forţa de muncă, e nevoie de 2 ani de training pentru un mecanic de locomotivă, e nevoie de achiziţii de material rulant. E nevoie de interconectivitate între rutier şi feroviar. În România nu există terminale de transport intermodal suficiente.
► Pe rutier transportul este cam cu 40% mai ieftin decât cel feroviar.
►Bugetul de investiţii al GRAMPET pe 2025 este de 50 mil euro, focusat pe vagoane cisternă şi pe modernizări de locomotive. Ne uităm la modernizarea unui terminal, în parteneriat cu o autoritate locală. 2025 este un an în care vrem să păstrăm ce clienţi avem şi să preluăm volume din industrii clasice care poate repornesc.