ZF 24

Sorin Mititelu, vicepreşedinte ASF: Prima medie RCA la persoane fizice a crescut cu 18%. Toţi cei care sunt în bonus, nu primesc bonus, ci contribuie la finanţarea celor care sunt pe clasele de B7 şi B8, în special B8. Există o încărcare de 34,8%.

Sorin Mititelu, vicepreşedinte ASF: Prima medie RCA la...

Autor: Mircea Nica

23.07.2024, 12:52 2416

Prima medie RCA pentru persoanele fizice a crescut cu 18%, conform raportului pieţei asigurărilor din primele trei luni din 2024, iar faptul că doar 1% din şoferii care au poliţe RCA sunt încadraţi la clasele de malus, în timp ce restul de 99% sunt în clasele de bonus, a apărut o încărcare de 34,8% pentru cei care sunt în clasele de bonus , pentru a finanţa discounturile mai mari din B7 şi B8.

“Avem informaţia potrivit căreia prima medie la persoane fizice RCA a crescut cu 18%. factorii care au determinat aceasta creştere, cum s-a realizat această creştere având în vedere plafonarea. În privinţa factorilor care au determinat creştera tarifelor - Înainte de plafonare, rata combinată era supraunitară. Această situaţie nu este o normalitate, deci necesita o corectare. Lucru care s-a şi întâmplat. Al doilea factor a fost determinat de inflaţia daunelor. Costurile pentru daune (costurile cu despăgubirile) au crescut, valoarea fiind la 21,5%. În acelaşi timp, circa 1% din cei care au RCA sunt în malus, restul de 99% sunt în bonus. Toţi cei care sunt în bonus, nu primesc bonus, ci contribuie la finanţarea celor care sunt pe clasele de B7 şi B8, în special B8. Există o încărcare de 34,8%”, a explicat Sorin Mititelu, vicepreşedinte ASF, responsabil de piaţa asigurărilor, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ce a mai spus Sorin Mititelu, vicepreşedinte ASF, responsabil de piaţa asigurărilor:

@Este de avut în vedere că s-a creat un spaţiu la începutul lui ianuarie 2024 a fost actualizat acel tarif maximal cu 6,8%. Pe partea cealaltă este luat în calcul că asigurătorii au beneficiat de o reducere de cost, privind plafonarea comisionului brokerilor la 8%. Până în martie anul trecut contribuţiile de bază erau la un nivel relativ scăzut, iar după au fost majorate, plus contribuţii speciale, ajungând la 10,5%. În total creştere de circa 9 puncte procentuale. Toate aceste elemente au contribuit la ajustarea acestor tarife.

@Întâi a fost acea ajustare cu 6,8%, al doilea concluzia a fost că toţi asigurătorii şi-au păstrat tarifele la o marjă de negociere. Acest lucru este în vigoare până la alte verificări. Această marjă. Toate elemtenel combinate au condus ca tariful final să înregistreze o creştere efectivă la pesoane fizice cu aproape 18%. Este o situaţie care are elemente obiective, care erau şi necesare.

@Aveau discounturi de 20-30%, chiar 40% la unele, ceea ce au dus la creşteri accentuate.

@Ne uităm la valori şi la un trend, vedem o creştere. Atât timp cât ai avut în piaţă asigurători care au generat pierderi automat au afectat piaţa. când au dispărut, era normal să aibă loc această creştere. Este necesar să ai veniturile mai mari decât cheltuielile. Asigurările sunt pe de o parte o activitate comercială, pentru că sunt investitori în spatele companiilor de asigurări. Este o afacere care trebuie să genereze câştig. Pe partea cealalată este o activitate socială. Trebuie să există un nivel just, un echilibru.

@Din PBS subscrise şi încasate cam 20% reprezintă susţinerea businessului.

@Asigurările de sănătate sunt pe un trend crescător, pe RCA o uşoară creştere a numărului de maşini luate în asigurare. Deficitul de protecţie este în continuare mare în România. La grad de penetrare încă suntem pe ultimul loc.

@Nu intră nimeni într-o piaţă în care veniturile sunt mai mici decât cheltuielile. Nimeni nu investeşte într-o companie care nu livrează randamentul aşteptat pentru piaţa respectivă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels