ZF 24

Spania se pregăteşte să reducă subvenţiile pentru energia verde

Spania se pregăteşte să reducă subvenţiile pentru...

Autor: Cătălina Butan

12.07.2013, 13:11 842

Spania se pregăteşte să reducă subvenţiile pentru energia din surse regenerabile într-o încercare de a diminua deficitul sistemului naţional energetic care pune tot mai mare presiune pe deficitul public, potrivit unor surse apropiate acestei industrii, citate de Wall Street Journal.

Guvernul va dezvălui vineri un plan complex prin care vor fi garantate venituri producătorilor de energie din surse regenerabile. Pentru fiecare proiect de energie verde, guvernul va stabili un nivel „rezonabil de profitabilitate” ţinând cont de diferiţi factori precum vârsta şi costurile proiectului precum şi nivelul de subvenţii primite deja.

În momentul de faţă, producătorii de energie regenerabilă primesc o anumită sumă de bani, cu mult peste nivelul pieţei, care este determinată în principal de măsură în care proiectele lor generează sau nu energie solară sau eoliană.

Specialiştii din această industrie spun că guvernul ia aceste măsuri pentru a-şi respecta promisiunile de a reduce taxele naţionale la energie în acest an. Ei spun însă că guvernul nu poate însă stabili cu cât se vor reduce subvenţiile până când nu stabileşte acel nivel al „profitabilităţii rezonabile”.

Plăţile cu distribuţia energiei sunt aşteptate de asemenea să scadă cu până la 20% la nivelul întregii industrii energetice, potrivit surselor menţionate anterior.

Deficitul sectorului energetic din Spania a crescut în fiecare an în măsura în care subvenţiile şi alte costuri depăşesc vânzările de energie către gospodării şi companii.

Deficitul total al Spaniei a ajuns în mai la 26 miliarde de euro (34 miliarde de dolari), guvernul luptăndu-se să reducă deficitul bugetar care reprezenta anul trecut 7% din produsul intern brut.

Reducerile subvenţiilor energiei verde propuse de guvern sunt o ameninţare mult mai mare pentru investitorii în energie solară, deoarece proiectele lor sunt mai puternic îndatorate.

Spania a început să ofere subvenţii generoase la sfârşitul anilor 2000 pentru a stimula producţia de energie eoliană şi solară. De asemenea, băncile au creditat proiecte “verzi” de 30 de miliarde de euro, capacitatea de producţie de energie verde din Spania depăşind astfel cu mult ţintele guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO