ZF 24

Spitalele private rămân fără 160 mil. euro bani de la stat de la 1 martie. Naşterile şi celelalte intervenţii se pot majora cu mii de lei

Spitalele private rămân fără 160 mil. euro bani de la...

Autor: Ioana David

13.01.2013, 12:57 1545

Spitalele private ar putea rămâne fără 166 mil. euro de la 1 martie, bani pe care statul îi deconta pentru intervenţii la privat, arată un calcul ZF pe baza datelor Ministerului Sănătăţii.

“În contractul-cadru pe 2013 care va intra, sper, în vigoare de la 1 martie, vom sista finanţarea din fondurile Casei pentru unităţile spitaliceşti private. (...) Circa 10% există finanţare pentru sectorul privat, în felul acesta cu 10% va creşte fondul alocat spitalelor publice pentru perioada următoare”, a spus Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, citat de Mediafax.

Decizia Ministerului lasă privaţii fără o parte importantă din business, cele 166 mil. euro reprezentând 33% din piaţa serviciilor medicale private care se ridică la aproximativ jumătate de miliard de euro.

Potrivit datelor existente pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), bugetul alocat spitalelor se ridica anul trecut la 7,4 mld. lei (1,6 mld. euro – sumă înainte de rectificarea bugetară).

 

   Citiţi reacţiile spitalelor private:

 

Spitalele private care doresc pot să intre în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, cu care îşi negociază sumele pe care statul le decontează. Aceste sume variază de la un spital privat la altul. Astfel, din preţul total pe care o persoană l-ar avea de plătit la privat, se scade această sumă decontată de stat.

Decizia va afecta în primul rând naşterile la privat, majoritatea operatorilor mizând pe acest business. În cazul naşterilor, statul decontează peste 2.000 la privat.

Odată cu aplicarea acestei măsuri, o naştere la privat este posibil să se majoreze cu peste 2.000 de lei.

Peste 8.000 de naşteri au avut loc în 2011 în cele mai mari spitale private din România, adică 4% din numărul total din România, arată o analiză ZF pe baza datelor făcute publice de companii şi a estimărilor proprii. Numărul celor care care aleg să meargă la privat a crescut semnificativ în ultimii ani, în condiţiile în care o analiză ZF din 2010 arată că numai 3.000 de naşteri aveau loc la acea dată în afara sistemului de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO