ZF 24

Ce spun angajatorii despre decizia guvernului de majorare a salariului minim cu încă 100 de lei net: „Este firesc să crească salariul minim până când mai reducem din decalaje. Dar o astfel de creştere trebuie planificată din timp“

Autor: Adelina Mihai

29.10.2019, 18:00 2393

♦ Salariul minim pe economie va creşte cu 100 de lei net pe lună din 2020 - până la 1.363 de lei net pe lună - , iar angajaţii cu studii superioare vor avea salarii minime nete mai mari cu 160 de lei net pe lună de anul viitor (până la 1.533 de lei net pe lună), arată un proiect de hotărâre pus în dezbatere de Ministerul Muncii ♦ Angajatorii spun că această creştere este benefică pentru reducerea decalajelor faţă de celelalte state europene şi că, oricum, pe piaţa muncii angajatorii oferă venituri salariale mai mari.

Aproape 1,7 milioane de an­gajaţi - adică 30% din to­ta­lul celor aproximativ 5,6 mi­lioa­ne de angajaţi activi din Ro­mânia (conform Ins­pec­ţiei Muncii) - care câştigă salariul minim pe eco­nomie ar putea beneficia de o creştere sa­la­rială de aproape 9% începând cu anul viitor. Guvernul propune creşterea salariului mi­nim de la 2.080 de lei brut (1.263 de lei net pe lună) în prezent la 2.262 de lei brut (1.363 de lei net), potrivit unui proiect de hotărâre de guvern publicat pe site-ul Ministerului Muncii.

„Este bine că salariul minim creşte, dar nu cred că va face mare diferenţă pentru angajaţi, deoarece vedem că în piaţa muncii salariile sunt mai mari de acest nivel. Sunt frecvente situaţiile în care angajaţii sunt încadraţi pe nivelul salarial minim şi au alte tipuri de sporuri sau beneficii care conduc la depăşirea acestui nivel. Sigur, printre efectele creşterii salariului minim vor fi majorarea încasărilor la bugetul de stat, dar şi o presiune mai mare pe companii pe reducerea costurilor“, a explicat Florin Godean, country manager al Adecco România şi Ungaria, liderul pieţei locale de recrutare, cu aproape 6.200 de salariaţi pe plan local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO