Departamentul de Sănătate Publică al Universităţii“Babeş Bolyai” Cluj-Napoca şi platforma Teleskop pun la dispoziţia şcolilor un instrument online de predare a unor lecţii despre ce ar trebui să facă elevii în situaţii de criză, cum ar fi cutremure sau epidemii, dar şi ce înseamnă o rutină sănătoasă în viaţa de zi cu zi.
Fiecare lecţie SMART de pe platformă include un chestionar dedicat, prin care profesorii pot ghida un dialog de 30-40 minute pe baza slide-ului şi a rezultatelor chestionarului.
Obiectivele programului sunt informarea asupra protocoalelor de reacţie rapidă şi conştientizarea situaţiilor de risc şi a rutinelor sănătoase.
Primele două lecţii SMART: Siguranţa în trafic (importanţa purtării centurii de siguranţă, modele de reacţii în situaţii de risc); Protocolul FAST pentru AVC (recunoaşterea semnelor, notarea momentului apariţiei, apelul la 112) .
Programul poate fi folosit gratuit de şcoli gimnaziale şi licee (clasele 5-12) din România. SMART este de asemenea deschis pentru gimnaziile şi liceele doritoare (clasele 5-12) din Republica Moldova, cu aceeaşi metodologie.
Directorii şcolilor se pot înscrie pe platformă pentru a consulta protocolul de colaborare şi metodologia.
Teleskop este un start-up de preluare şi interpretare de date care sprijină şcolile şi profesorii să aibă impact mai bun în sălile de clasă. Platforma are formulare preinstalate, formulare generate de utilizatori, sistem de interpretare a datelor, de măsurare de indicatori de învăţare şi stare de bine.