• Leu / EUR4.9148
  • Leu / GBP5.5638
  • Leu / USD4.5152
ZF 24

Statele Unite, cu un pas mai aproape de revenirea la normal: Oficialii au înjumătăţit timpul de izolare recomandat pentru persoanele asimptomatice

Statele Unite, cu un pas mai aproape de revenirea la normal: Oficialii au înjumătăţit timpul de izolare recomandat pentru persoanele asimptomatice

Autor: Andrei Şerbănescu

02.01.2022, 21:34 188

Oficialii americani din domeniul sănătăţii au înjumătăţit timpul de izolare recomandat pentru persoanele asimptomatice de la zece la cinci zile, pe fondul unei creşteri alarmante a cazurilor de COVID-19, scrie BBC News.

Măsura are scopul de a atenua presiunea pusă pe domeniul sanitar din cauza lipsei personalului şi a numărului alarmant de pacienţi.

Centrele pentru Controlul Bolilor (CDC) spun că majoritatea transmisiilor au loc cu două zile înainte şi trei zile după dezvoltarea simptomelor.

Dar experţii au criticat lipsa cerinţelor de testare pentru a pune capăt izolării.

Creşterea bruscă a cazurilor a fost alimentată de varianta Omicron a virusului, care este acum dominantă în SUA. Studiile timpurii sugerează că Omicron este mai contagios decât alte variante, dar mai puţin periculos.

Numărul tot mai mare de oameni care trebuie să se izoleze a pus presiune asupra mai multor industrii, inclusiv asupra călătoriilor aeriene, cu mii de zboruri anulate în timpul sărbătorii de Crăciun.

Liderii marilor companii aeriene americane s-au numărat printre cei care au cerut schimbarea din cauza şirului de zboruri anulate.

CDC declară că noul ghid a fost „motivat de ştiinţă” şi că izolarea trebuie să fie urmată de cinci zile de purtare a măştii în preajma celorlalţi. Anunţul a venit în contextul confirmării a peste 200.000 de infecţii zilnice în ultima săptămână la nivel naţional.

Directorul CDC, Dr. Rochelle Walensky, a spus că recomandarea „echilibrează ceea ce ştim despre răspândirea virusului şi protecţia oferită de vaccinarea completă”.

Dar nu a existat nicio recomandare ca oamenii să facă teste rapide la domiciliu înainte de sfârşitul perioadelor de izolare. Mulţi experţi spun că astfel de teste ajută la stabilirea potenţialului de transmitere a virusului.

Dr. Michael Mina, profesor asistent la Harvard TH Chan School of Public Health, a numit lipsa unei astfel de cerinţe „nesăbuită”.

„Nu vreau să stau lângă cineva care a devenit pozitiv acum 5 zile şi nu a fost testat [negativ]”, a spus el pe Twitter.

În Anglia, oamenilor sunt rugaţi să se izoleze timp de şapte zile, în loc de 10, fiind necesare două teste negative de flux lateral pentru a pune capăt autoizolării - primul nu mai devreme de ziua a şasea de izolare şi al doilea 24 de ore mai târziu.

Într-un interviu oferit către CNN, principalul expert american în boli infecţioase a spus că decizia CDC le-ar permite oamenilor să se întoarcă la muncă mai repede, considerând-o „foarte prudentă” şi o „alegere bună”.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9148
Diferență: -0,1483
Ieri: 4.9221
Azi: 4.5152
Diferență: -0,6906
Ieri: 4.5466
Azi: 5.5638
Diferență: -0,6961
Ieri: 5.6028
Azi: 4.9264
Diferență: 0,5429
Ieri: 4.8998