ZF 24

Statele Unite vor trimite Ucrainei un pachet de 18 bărci de patrulare pentru a ajuta la protejarea căilor fluviale de forţele ruseşti

Statele Unite vor trimite Ucrainei un pachet de 18 bărci...

Autor: Andrei Şerbănescu

27.06.2022, 13:47 123

Statele Unite au declarat că vor furniza 18 bărci de patrulare pentru a ajuta Ucraina să-şi protejeze căile fluviale, ca parte a celui mai recent pachet de ajutor de securitate de 450 de milioane de dolari, scrie Business Insider.

Pachetul include două ambarcaţiuni fluviale de aproape 11 metri lungime, şase ambarcaţiuni maritime de luptă de 12 metri şi zece bărci de patrulare Dauntless Sea Ark de 10 metri, a declarat joi Departamentul Apărării.

"Acest nou pachet de ajutor este dedicat în mare măsură pentru a permite Ucrainei să-şi menţină controlul asupra căilor fluviale. Ele pot fi utilizate şi în zonele apropiate de coastă", a declarat un oficial înalt al apărării în timpul unei conferinţe desfăşurate la Pentagon.

Pe lângă bărci, pachetul include şi patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), 36.000 de cartuşe de 105 mm, 18 vehicule tactice cu care artileria de 155 mm să fie deplasată, 1.200 de lansatoare de grenade Mk 19 şi 2.000 de mitraliere.

„Evident, cu fiecare dintre aceste pachete, oferim [de asemenea] o mulţime de piese de schimb”, a declarat oficialul. „Vrem să ne asigurăm că forţele ucrainene pot menţine sistemele funcţionale”.

La începutul acestei luni, SUA s-au angajat să furnizeze Ucrainei două sisteme Harpoon montate pe camioane pentru a contribui la apărarea de coastă. Alte naţiuni aliate vor trimite ele însele rachetele Harpoon.

Ucraina a susţinut recent că a scufundat un remorcher rusesc în Marea Neagră folosind două rachete Harpoon.

„Acest lucru va fi de ajutor pentru a le permite ucrainenilor să apere Odesa şi alte poziţii de-a lungul coastei Mării Negre”, a declarat oficialul apărării.

Pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina continuă, conflictul din Marea Neagră s-a intensificat. Rusia a blocat porturile ucrainene, ceea ce a dus la perturbarea exporturilor de grâu la nivel mondial, generând o criză alimentară globală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO