ZF 24

Statul a atras la buget doar jumătate din banii UE pe care îşi programase să-i aducă

Eugen Teodorovici, ministrul fondurilor europene: „Au intrat în România, până astăzi, undeva la 2,5 miliarde de euro (doar în 2013 – n. red.). Sunt undeva la 3 miliarde de euro pe final de an, ceea ce înseamnă foarte mult“. Teodorovici promitea la începutul anului că în 2013 România va lua de la UE cel puţin 6 mld. euro. Foto Octav Ganea

Eugen Teodorovici, ministrul fondurilor europene: „Au intrat în România, până astăzi, undeva la 2,5 miliarde de euro (doar în 2013 – n. red.). Sunt undeva la 3 miliarde de euro pe final de an, ceea ce înseamnă foarte mult“. Teodorovici promitea la începutul anului că în 2013 România va lua de la UE cel puţin 6 mld. euro. Foto Octav Ganea

Autor: Iulian Anghel

03.11.2013, 20:44 713

Bugetul general consolidat ar fi trebuit să primească de la UE în primele trei trimestre din an, potrivit programării bugetare, 9,5 mld. lei, dar nu atras decât jumătate din această sumă, 5 mld. lei. Neputinţa atragerii fondurilor UE a lovit direct în buget: guvernul s-a văzut obligat săptămâna trecută să majoreze deficitul bugetar.

La rectificarea bugetară de săptămâna trecută, guvernul a lăsat să se înţeleagă că a majorat deficitul bugetar de la 2,3% din PIB la 2,5% din PIB pentru a cheltui mai mulţi bani cu programele derulate din fonduri europene nerambursabile.

Realitatea este – analizând datele din execuţia bugetului – că din buget au fost cheltuite în primele nouă luni din an 8,5 mld. lei pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, dar sumele primite de la UE în contul acestor cheltuieli au fost mult mai mici, 5 mld. lei, adică 52% faţă de cât era programat. Diferenţa este acoperită acum din majorarea deficitului.

Execuţia bugetului general consolidat pe cele trei trimestre contrazice flagrant declaraţiile reprezentanţilor administraţiei care se laudă cu accelerarea absorbţiei fondurilor UE.

Ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici spune că, până la finele anului, în România ar putea intra 3 mld. euro de la UE, ceea ce, în opinia sa, este deja foarte mult. Doar că acelaşi ministru a susţinut luni de zile că va atrage de la UE în 2013 peste 6 mld. euro.
 

În 2013 au intrat în buget, de la UE, aceiaşi bani ca şi anul trecut. Unde este îmbunătăţirea?

Dacă pe zona totală de absorbţie (banii care ajung la buget şi la beneficiari privaţi) se vede o îmbunătăţire, aceasta nu este da­torată perfecţionării mecanismelor sta­tului de a atrage fondurile nerambursabile. Pentru că, între ianuarie şi septembrie anul curent, la bugetul consolidat a intrat de la UE doar o sumă egală cu cea din perioada similară a anului trecut (4,99 mld. lei în 2012 şi 5,03 mld. lei în 2013).

În aceeaşi vreme, bugetul de stat a realizat în proporţie de 78% cheltuielile pro­gramate pe proiecte din fonduri externe neram­bursabile: şi-a programat să cheltu­iască la nouă luni 10,9 mld. lei (aproape cât aştepta să primească de la UE) şi a cheltuit 8,5 mld. lei. Aşadar, bugetul a cheltuit 8,5 mld. lei, dar nu a primit de la UE decât 5 mld. lei (52% din ceea ce era programat să intre din rembursări şi prefinanţări de la UE, adică 9,58 mld. lei). Aceasta este raţiunea pentru care deficitul bugetar a fost majorat la 2,5% din PIB la ultima rectificare bugetară, pentru că sumele care sunt cheltuite din buget şi nu sunt primite de la UE până la sfârşitul anului intră la calculul deficitului bugetar.

Sumele primite de la Uniunea Europeană, încasate în trimestrul al III-lea al lui 2013, au reprezentat 0,3% din PIB şi un grad de realizare faţă de nivelul programului trimestrial de încasări de 62,1%. Situaţia a copiat-o pe cea din T1 şi T2, când gradul de realizare faţă de program a fost de 30,7%, respectiv 67,8%.

Sumele totale rambursate României de la UE în primele nouă luni ale anului au fost de 1,86 mld. euro – ceea ce înseamnă că la beneficiarii privaţi au ajuns în jur de 750 mil. euro, ţinând seama că rambursările şi prefinanţările ajunse în bugetul consolidat au însemnat 1,1 mld. euro.

Ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici a susţinut săptămână trecută, citat de Mediafax:  „Au intrat în România, până astăzi, undeva la 2,5 miliarde de euro (doar în 2013 – n. red.) Asta înseamnă că deja noi ţinta pe care am avut-o cu FMI-ul am atins-o. Este foarte important şi sunt şanse ca, până la final de an, să mai intre încă jumătate de miliard de euro. Sunt undeva la 3 miliarde de euro pe final de an, ceea ce înseamnă foarte mult“.

Dacă această sumă înseamnă foarte mult, ea este la jumătate faţă de cea pe care acelaşi ministru o promitea la începutul anului, când susţinea că va atrage anul acesta cel puţin 6 mld. euro de la UE.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.11.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO