ZF 24

Statul ar putea economisi 166 mil. euro daca va concedia 70.000 de bugetari in 2010

30.12.2009, 17:26 73

Cheltuielile cu personalul din sectorul bugetar ar trebui redusecu peste 166 de milioane de euro (700 mil. lei) potrivitproiectului de buget pentru 2010, ceea ce inseamna ca un numar de70- 80.000 de bugetari ar urma sa fie concediati anul viitor.

"Nu exista un numar stabilit de bugetari care trebuie concediati,sunt numai speculatii. Se poate spune vor fi 70- 80.000 deconcedieri, daca luam in calcul salariul mediu in sectorul bugetarsi sumele alocate pentru salariile acestei categorii de angajati.Insa cheltuielile cu personalul bugetar trebuie reduse la fiecareinstitutie in parte si fiecare decide cati angajati trebuie saconcedieze", a declarat pentru ZF Mihai Seitan, ministrulMuncii.

Estimarile noului ministru al muncii sunt diferite fata de cele alefostului ministru de finante, Gheorghe Pogea (care a detinut siportofoliul ministerului Muncii dupa desfiintarea coalitiei) sicare anunta in luna octombrie ca Guvernul va reduce numarul deangajati de la stat in 2010 cu un procent de 10%, adica cu aproape140.000.
Indiferent care va fi numarul concediarilor, anul viitor nu seanunta foarte bun pentru angajatii din sectorul public, pentru caei nu vor mai avea parte de cresteri salariale ca in aniiprecedenti, bonusurile ar putea fi diminnuate daca institutiapentru care lucreaza nu se incadreaza in limitele trimestriale alecheltuielilor de personal si nu vor mai primi tichete de masa,tichete de vacanta sau tichete cadou.

In acordul cu FMI, Romania s-a angajat sa reduca pondereacheltuielilor cu personalul bugetar in produsul intern brut cucirca 1,6%, in condiţiile in care ponderea trebuie sa scada de la9,2%, cat se estimeaza pentru 2009, la 8,7% in 2010.
Cu toate acestea, disponibilizarile din sistemul public ar putea fievitate cel putin anul viitor, intrucat numarul angajatilor dininstitutiile statului este mai mic decat numarul de posturi pentrucare se aloca fonduri de salarii.

"Trebuie sa se tina cont ca, din cele 1,4 milioane de posturibugetate in total pentru angajatii din sectorul bugetar, ocupateerau numai 1,29 mil. de posturi, iar banii pentru salariilecorespunzatoare posturilor neocupate erau folositi in alte scopuri.Am observat ca exista totusi tendinta de a face restructurari depersonal competent, cu vechime in munca, pentru a pastra locurilelibere pentru pesoane care urmeaza sa fie desemnate politic", aprecizat Bogdan Hossu, presedintele confederatiei sindicale "CartelAlfa".
Bugetarii nu vor mai avea concedii fara plata in 2010

Potrivit ministrului Mucii, bugetarii nu vor mai fi trimisi inconcediu fara plata anul viitor, intrucat aceasta a fost o masurarapida de reducere a costruilor pentru finele anului 2009. Siliderul confederatiei sindicale "Cartel Alfa" spune ca inca nu s-adiscutat de o astfel de masura pentru 2010, insa bugetarii ar puteaavea zile libere neplatite doar daca Guvernul se va afla indificultate temporara.
"Trimiterea in concediu fara plata este o aberatie manageriala,pentru ca nu afecteaza numai angajatii, ci si serviciile prestatede acestia. Am mai discutat si despre faptul ca pentru cheltuielilecu personalul sunt prevazute reduceri de 0,7 mld. lei, iar pentrubugetul de achizitii de bunuri si servicii s-a prognozat o reducerede de numai 0,4 ml. lei", mai spune Hossu.
Cei 70.000 de angajati care urmeaza sa fie concediati anul viitorvor duce la o crestere a numaurlui de someri, care a ajuns la680.000 in luna noiembrie, cu o rata a somajului de 7.5%.Un numarde peste 250.000 de oameni au ramas fara loc de munca anul acesta,iar majoritatea provin din mediul privat.
De altfel, numarul salariatilor din sectorul privat a scazut cuaproximativ 430.000 din luna septembrie a anului trecut si pana inluna octombrie a acestui an, potrivit Ministerului Muncii, careciteaza datele de la Institutul National de Statistica (INS).Deocamdata nu sunt disponibile statistici cu privire la evolutianumarului de salariati in sectorul de stat in ultimul an.
Pana in 2015, peste 300.000 de bugetari isi vor pierde locurile demunca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO