ZF 24

Statul incepe atacul recuperarilor de TVA de la persoanele fizice implicate in tranzactiile imobiliare

29.09.2009, 14:29 26

Agentia Nationala de Administratie Fiscala (ANAF) a inceput savaneze taxele pe valoare adaugata (TVA) din tranzactiile imobiliareincheiate de persoanele fizice dupa 2006, suma totala de recuperatridicandu-se la circa 3 miliarde de euro, potrivit estimarilorconsultantilor Nexia.

Persoanele fizice care au incheiat tranzactii imobiliare in scopeconomic, nu personal, ar putea fi obligate sa plateasca retroactivtaxa pe valoare adaugata (TVA), plus penalitatile de 0,1% din sumadatorata.

Valoarea totala a tranzactiilor imobiliare realizate depersoanele fizice in perioada 2006-2008 este de circa 20 miliardede euro, insa nu toate tranzactiile sunt supuse taxarii (cele cuterenuri agricole, cu apartamente vechi sau cele sub 35.000 deeuro).

Potrivit estimarilor Nexia, un minim de 75% (adica 15 miliardede euro) insa intra in sfera taxei pe valoare adaugata.

Aplicand o cota de 19% la 15 miliarde de euro, statul ar puteaincasa aproape 3 miliarde de euro.

Statul insa a lasat falsa impresie ca nu se va aplica aceastataxare, in conditiile in care de trei ani nu a facut nimic pentru arecupera aceste sume, spun consultantii fiscali.

Insa acum, cand resursele la bugetul statului s-au diminuatdrastic, ANAF si-a amintit de aceste tranzactii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO