ZF 24

Statul plateste 400 milioane euro pe an pentru incalzirea locuintelor. Din 2012, Romania va trebui sa renunte la subventionarea energiei termice. Costurile incalzirii vor exploda in trei ani

Statul plateste 400 milioane euro pe an pentru incalzirea locuintelor. Din 2012, Romania va trebui sa renunte la subventionarea energiei termice. Costurile incalzirii vor exploda in trei ani
03.11.2009, 16:17 57

In prezent, statul roman plateste 400 milioane euro pe an pentrusubventii in vederea incalzirii locuintelor, se arata intr-oscrisoare deschisa adresata de Aureliu Leca, profesor universtar siseful catedrei UNESCO Energie-Mediu in cadrul UniversitatiiPolitehnice Bucuresti, candidatilor la Presedintie.

Conform acestuia, din 2012 Guvernul roman va trebui sa renuntela subventionarea energiei electrice, prin calitatea sa de membrual Uniunii Europene, fapt ce ar putea duce la o explozie acosturilor pentru incalzirea apartamentelor, acestea devenindinsuportabile pentru o mare parte din cele sapte milioane de oamenicare locuiesc in cele peste 83.000 de blocuri de locuinte.

Leca a mentionat ca pierderile energetice ale acestor cladirisunt de 40-50% din caldura consumata, pana in prezent fiindmodernizate energetic doar 100 de astfel de cladiri.

Seful catedrei UNESCO Energie-Mediu considera ca rezolvareaproblemei se afla in sistemele de incalzire centralizata, faptneluat in considerare de administratiile oraselor care prefera sainjecteze milioane de euro in subventii in loc sa investeasca ininfrastructura.

De asemenea, Leca considera necesara incredintarea gestiuniicentralelor de productie si a retelelor termice catre societatispecializate, crescand astfel eficienta energetica a instalatiilorsi scaderea costurilor energiei termice.

Cititi in intregime scrisoarea deschisaadresata candidatilor la Presedintie de seful catedrei UNESCOEnergie-Mediu din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti,Aureliu Leca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO