ZF 24

Statul va încasa cele mai mari dividende de pe bursă: 1,57 miliarde de lei. La cine merg restul banilor?

Statul va încasa cele mai mari dividende de pe bursă:...

Autor: Andrei Chirileasa

15.04.2014, 00:08 1432

Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz şi Transelectrica, unde statul este acţionar majoritar, dar şi OMV Petrom, unde are o participaţie minoritară (20% din acţiuni), contribuie cel mai mult la dividendele statului.

Peste 1,57 mld. lei (353 mil. euro) vor merge anul aces­ta din conturile com­pa­­niilor listate în conturile Minis­te­rului de Finanţe, sub formă de divi­den­de, reprezentând mai mult de o treime din dividendele totale distribuite de com­paniile de pe bursă, care se ridică la 4,5 mld. lei.

Statul va lua cele mai mari divi­dende de la Rom­gazNuclearelectricaTransgaz şi Trans­electrica, dar şi de la OMV Petrom, la care deţine o participaţie minoritară de 20,64%.

Romgaz a fost şi în anii trecuţi principala sursă de dividende pentru stat, dar compania nu era listată. Între timp, statul a vândut în oc­tom­brie 2013 un pachet de 15% din acţiuni pe bursă, astfel că va împărţi dividendele şi cu in­vestitorii minoritari.

În schimb, statul va lua mai mulţi bani de la Nu­clear­elec­trica şi Trans­elec­trica, care au raportat profi­turi record în 2013. Divi­den­dele de pe bursă repre­zintă 80% din divi­dendele pe care Gu­ver­nul şi le-a prog­nozat în bugetul pe 2014, în valoare de 1,97 mld. lei.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

WikiZF: Profilul companiei Transgaz

Statul i-a surclasat în acest an pe austriecii de la OMV, care deţin 51% din Petrom – cea mai mare companie locală, de la care vor încasa anul acesta dividende de 890 mil. lei (circa 200 mil. euro). Pe locul al treilea în topul încasatorilor de divi­dende este Fondul Proprie­tatea (FP), care va ridica 544 mil. lei (122 mil. euro) ca acţionar mi­noritar la companiile energetice.

WikiZF: Profilul companiei Petrom

Analiştii consideră faptul că cele mai profi­ta­bile companii de stat care dis­tribuie anual cele mai mari dividende sunt co­tate pe bursă este un plus pentru toată lumea, atât pentru stat, cât şi pentru investitorii de pe bursă. „E mult mai bine pentru toată lumea ca statul să-şi listeze com­paniile, să permită accesul unor reprezentanţi ai acţionarilor minoritari în consiliile de ad­minis­traţie, să obţină profituri şi să distribuie dividende decât să fie unic acţionar în companii administrate în mod ne­trans­parent“, a comentat Dragoş Cabat, membru al CFA România, or­ganizaţie care cer­tifică analiştii financiari.

WikiZF: Profilul companiei Transelectrica

WikiZF: Profilul companiei Nuclearelectrica

În prezent, portofoliul statului pe bursă valo­rea­ză 4,26 mld. euro, cea mai valoroasă partici­paţie fiind pachetul de 70% din Romgaz, evaluat la peste 2 mld. euro. Guvernul a promis că va con­tinua listările, prima pe listă fiind Electrica, a cărei ofertă publică iniţială ar putea avea loc în iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO