ZF 24

Ştiri pe scurt din business internaţional

Foto AFP

Autor: Anca Dumitrescu

16.06.2013, 19:43 104

Statele Unite ar putea investiga cinci bănci elveţiene, incluse pe o listă neagră, în cazul în care Parlamentul Elveţiei va respinge o lege numită Lex USA, menită să închidă conflictul cu SUA legat de protejarea evazioniştilor, transmite AFP. Autorităţile americane au o listă neagră cu cinci bănci elveţiene, nu trebuie decât să activeze ancheta, a afirmat o sursă apropiată situaţiei, citată de publicaţia Schweiz am Sonntag. Ministrul elveţian de finanţe Eveline Widmer-Schlumpf a reuşit miercuri să convingă Camera superioară a Parlamentului să voteze în favoarea legii Lex USA, care ar pune în practică un acord referitor la fondurile nedeclarate deţinute de cetăţeni americani în bănci elveţiene. Textul, care trebuie să fie aprobat săptămâna viitoare de Camera inferioară, a provocat critici aprinse, în condiţiile în care parlamentarii au avut acces doar la o mică parte din conţinutul acordului cu partea americană.

Teritoriile britanice din afara graniţelor au acceptat o solicitare din partea premierului David Cameron (foto) pentru respectarea unor reguli transparente menite să prevină evaziunea fiscală, relatează Bloomberg. Insulele din jurul insulei britanice, cunoscute drept dependenţele coroanei, Jersey, Guernsey şi Insula Man, s-au alăturat British Virgin Islands, Bermude, Cayman Islands, Gibraltar, Anguilla, Montserrat şi Insulelor Turks şi Caicos, acceptând să susţină un schimb automat de informaţii în domeniul fiscal iniţiat de Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia şi Spania. Aceste teritorii au convenit să se alăture Convenţiei Multilaterale privind Asistenţa Administrativă Reciprocă în Probleme Fiscale şi să publice planuri de acţiune referitoare la modalităţile de obligare a companiilor să dezvăluie cine sunt proprietarii reali ai acestora. Un acord în domeniul fiscal este principala temă de discuţii la summit-ul G8 din Irlanda de Nord de pe 17-18 iunie.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 17.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO