ZF 24

Stolojan: Program de guvernare cu trei scenarii. In cel mai rau caz, crestere economica de 4%

04.11.2008, 11:53 25

Theodor Stolojan, prim-vicepresedinte PD-L, a spus in cadrul mesei rotunde organizate de Ziarul Financiar, Agenda de business a Romaniei pe urmatorii 4 ani, ca are pentru programul de guvernare al PD-L o strategie cu trei scenarii.

Astfel, exista un scenariu optimist, care vizeaza o crestere economica de 7%, ceea ce va aduce in 2012 un salariu mediu de 905 euro pe luna.

Cel de-al doilea scenariu il reprezinta cresterea economica de 5,5%, careia ii va corespunde un salariu de 835 euro pe luna pana in 2012.

Cel mai pesimist dintre scenarii vizeaza crestere economica de 4%, pentru care nu s-a calculat inca un salariu mediu.

Legat de politica fiscala, Stolojan spune ca are in vedere scutirea de impozite a profitului reinvestit in tehnologie si resurse umane. "De asemenea, ne propunem sa reducem sau sa anulam 100 de taxe in Romania. In plus, avem in vedere alocarea de investitii in infrastructura si construirea a 836 de kilometri de autostrada", a spus el.

El a mai adaugat ca Romania are o sansa unica in energie si agricultura. "Avem doua milioane de hectare de teren nefolosit in care putem promova culturi agricole energetice. Acest lucru nu inseamna ca vom reduce celelalte culturi agricole", a precizat el.

Legat de turismul din Romania, Stolojan a mentionat ca este o rusine ca nu reusim sa castigam din sectorul turistic, precum o fac vecinii nostri bulgari. "Vom reinfiinta Ministerul Turismului pentru a reusi sa relansam acest sector in romania".

Cu referire la criza financiara globala, Stolojan a declarat ca s-a ajuns la aceasta situatie din cauza nerespectarii fundamentelor economiei de piata. “Avem un singur risc major in Romania si anume acela al unei caderi in fluxurile de capital. Asta ar insemna o reechilibrare brutala a contului current, a consumului si a investitiilor. Daca in SUA, Germania si Marea Britanie masurile s-au facut cuprinzator si simultan, pentru Romania si Bulgaria metoda aplicata va fi case by case. Insa aceasta situatie este putin probabil sa o vedem in Romania”, a spus acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO