ZF 24

Studiile de fezabilitate au topit 30 mil. € din banii firmelor de stat

Studiile de fezabilitate au topit 30 mil. € din banii...

Autor: Roxana Petrescu

18.04.2014, 00:07 267

Hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti şi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, proiecte cu o valoare cumulată de peste 7,5 miliarde de euro, au avut până acum parte de studii de fezabilitate, consultanţă sau inginerie de peste 30 mil. euro, sumă care include numai informaţiile din anunţurile de atribuire publicate pe e-licitaţie.

La Hidroelectrica s-a dat drumul în februarie la un contract de 44.000 de euro pentru actualizarea studiului de fezabilitate, iar în primăvara acestui an s-a terminat un contract de 3,4 mi. euro cu Deloitte prin care trebuia să se înfiinţeze o companie de proiect şi să fie selectaţi nişte investitori. Proiectul este blocat, dar consultantul spune că şi-a făcut treaba.

„Deloitte a furnizat ceea ce s-a angajat să furnizeze prin contract“, spun oficialii firmei. Hidro­electrica nu a răspuns solicitării ZF. La Nu­clear­electrica, între 2009 şi 2012 s-au cheltuit 30 mil. euro pe studii pentru reactoarele 3 şi 4. Valoarea proiectului a trecut de la 2 mld. euro la 4, pentru ca acum, în urma celui mai recent studiu realizat de Ernst & Young cu 381.000 de euro, să ajungă la 6,5 mld. euro.

Hidrocentrala Tarniţa şi cele două reactoare sunt cele mai mari proiecte ener­getice ale României, incluse în pro­gramul de guvernare Ponta. Deo­camdată sunt blocate în lipsa investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO