ZF 24

Studiu BCR: Dragostea nu are preţ, dar nunţile da: 37% dintre români spun că în 2025 vor merge la mai puţine nunţi

Studiu BCR: Dragostea nu are preţ, dar nunţile da: 37%...

Autor: Roxana Rosu

13.02.2025, 17:04 169

Tot mai mulţi români preferă relaţiile fără formalităţi legale, pentru o treime (32%) dintre cei necăsătoriţi oficializarea relaţiei nefiind o prioritate, în timp ce 37% şi-au propus să participe la mai puţine nunţi în 2025, arată un studiu realizat de Banca Comercială Română (BCR), alături de Unlock.

În opinia participanţilor, stabilitatea şi longevitatea relaţiei sunt date, mai degrabă, de transparenţa finanţelor în cuplu, 78% dintre respondenţi luând decizii financiare împreună, iar 2 din 3 cupluri având deja un fond de urgenţă (67%).

Datele arată că 43% dintre despărţiri sunt cauzate de probleme financiare, un procent mai mare decât cel al separărilor cauzate de lipsa compatibilităţii. Această tendinţă arată că siguranţa financiară devine un pilon esenţial al relaţiilor de durată, iar cuplurile care îşi planifică mai bine viitorul au mai multă încredere în relaţia lor şi în deciziile pe care le iau împreună.â

„Dacă Valentine’s Day sau chiar Dragobetele înseamnă cadouri şi experienţe, realitatea este că o relaţie sănătoasă cu banii se construieşte zi de zi. Planificarea, echilibrul şi înţelegerea reciprocă sunt esenţiale pentru siguranţa financiară a unui cuplu. Nu vorbim doar despre cifre, ci despre alegeri, despre încrederea în viitor şi în partenerul de viaţă. În ultimii 9 ani, aproape 2 milioane de români care au ales să se educe financiar alături de noi, semn că din ce în ce mai mulţi oameni îşi doresc să îşi construiască un viitor stabil. Responsabilitatea financiară în cupluri creşte, dar trebuie să se reflecte şi în deciziile de zi cu zi”, spune Nicoleta Deliu, Director de Comunicare şi CSR BCR.

Astfel, românii sunt din ce în ce mai conştienţi de impactul banilor asupra relaţiei lor şi încep să îşi facă strategii mai clare, arată sondajul. Peste jumătate au dezvăluit aproape imediat cât câştigă fiecare (56%), iar aproape jumătate au început să pună bani la comun şi să ia decizii împreună de la începutul relaţiei. Aproape 70%  dintre cupluri au un fond de urgenţă, pregătindu-se pentru imprevizibil, în timp ce doar 48% pun bani deoparte pentru vacanţe sau plăceri comune, semn că priorităţile s-au schimbat.

Unu din cinci români regretă o achiziţie impulsivă făcută în 2024, ceea ce arată că planificarea este esenţială pentru evitarea deciziilor financiare pripite.

„Romantismul există, dar trebuie să fie sustenabil financiar. Dincolo de cadourile ocazionale, relaţiile de lungă durată se bazează pe planificare şi încredere. Studiul nostru arată că doi din trei români au un fond de urgenţă, iar 78% iau decizii financiare împreună. Aceasta este dovada că o relaţie sănătoasă înseamnă nu doar emoţie, ci şi stabilitate economică”, a declarat Adina Vlad, sociolog şi fondator Unlock.

Cercetarea Unlock a fost realizată în perioada ianuarie-februarie 2025, folosind metoda CAWI, pe un eşantion de 600 de persoane cu vârsta de peste 20 de ani, căsătoriţi sau într-o relaţie şi locuiesc cu partenerul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Conferințele Ziarul Financiar și Business Magazin în 2025