ZF 24

Studiu: peste 10% din români au un smartphone. Cei mai mulţi sunt liceeni şi studenţi

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Nita, Adrian Seceleanu

07.05.2014, 00:00 214

Aproximativ 12% din românii cu vârsta peste 14 ani au un smartphone, iar 5% utilizează o tabletă, cei mai mulţi dintre aceştia fiind liceeni, studenţi, tinerii până în 35 de ani şi persoanele cu educaţie superioară, potrivit unui studiu realizat anul trecut de compania de cercetare de piaţă Mercury Research.

Studiul a fost făcut în luna septembrie 2013 pe un eşantion de 1.200 de respondenţi cu vârsta peste 14 ani prin interviuri faţă în faţă, fiind reprezentativ la nivel naţional. Eroarea maximă de eşantionare este de +/-2.8%, la un nivel de încredere de 95%. Liceenii şi studenţii reprezintă categoria din populaţie care deţine cele mai multe gadget-uri, circa 38% din aceştia utilizând un smartphone şi 14% o tabletă.

Comparativ, doar aproximativ unu din şase angajaţi are un smartphone şi 6% o tabletă. De asemenea, ponderea liceenilor şi a studenţilor care folosesc ambele dispozitive mobile în totalul populaţiei chestionate fiind de 8%, de trei ori mai mare decât media naţională de 3%.

Deţinerea unui dispozitiv mobil nu presupune însă şi utilizarea internetului mobil, dat fiind că 20% din posesorii de smartphone-uri nu folosesc conexiunea de date de pe telefonul mobil, iar 43% din persoanele care au tablete nu accesează de asemenea internetul de pe acestea. Una dintre explicaţii ar fi că tabletele sunt utilizate foarte mult pentru jocuri. Liceenii şi studenţii care au un smartphone sau o tabletă accesează însă internetul de pe aceste dispozitive. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO