ZF 24

Studiu: Piaţa de M&A din Europa a crescut în primul semestru cu 31%, la 439 de miliarde euro, în timp ce numărul tranzacţiilor a scăzut cu 8%. În Europa Centrală şi de Est, valoarea tranzacţiilor a crescut semnificativ, cu 47%

Studiu: Piaţa de M&A din Europa a crescut în primul...

Autor: Roxana Rosu

12.09.2024, 16:18 128

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din Europa a crescut în primul semestru cu 31%, la o valoare de 439 de miliarde euro, în timp ce numărul tranzacţiilor  a scăzut cu 8%, potrivit firmei globale de avocatură CMS, în asociere cu compania de date financiare Mergermarket.

Aproape două treimi dintre investitori se aşteaptă ca activitatea de Fuziuni & Achiziţii din Europa să crească în următoarele 12 luni, inclusiv 20% care consideră că va creşte semnificativ. Acest lucru contrastează puternic cu previziunile de anul trecut, când doar 3% dintre aceştia au prognozat o creştere semnificativă.

După câţiva ani dificili pentru activitatea de Fuziuni & Achiziţii din Europa, S1 2024 a dat semne de redresare. Conform cifrelor Mergermarket, valoarea agregată a tranzacţiilor de fuziuni şi achiziţii în regiune a totalizat 439 miliarde EUR, în creştere cu 31% faţă de primele şase luni ale anului 2023. Cu toate acestea, volumul tranzacţiilor a scăzut în aceeaşi perioadă, cu 8% faţă de cele 8.579 de anunţuri de tranzacţii din S1 2023.

„După ce investitorii au anunţat mai puţine tranzacţii importante în 2023, în aşteptarea unei certitudini mai mari în ceea ce priveşte ratele dobânzilor, în 2024 aceştia par să se concentreze din nou pe tranzacţii mai mari - un semn ca încrederea in piaţa revine treptat.”, a declarat Louise Wallace, Coordonator Global al Grupului CMS Corporate/M&A.

În Europa Centrală şi de Est, valoarea tranzacţiilor de fuziuni şi achiziţii a crescut semnificativ, cu 47%, până la 14,4 miliarde euroR, deşi a înregistrat o scădere de 7% în numărul tranzacţiilor, până la 476. Achiziţia lanţului românesc de magazine Profi de către Ahold Delhaize a fost una dintre cele mai mari tranzacţii din regiune, evaluată la 1,3 miliarde euro.

Respondenţii au păreri împărţite în ceea ce priveşte perspectiva de creştere a pieţei de fuziuni şi achiziţii din ECE. Deşi 17% dintre ei se aşteaptă ca regiunea să înregistreze cea mai mare creştere de pe piaţa M&A din Europa, alti 14% ce estimează că regiunea va creşte cel mai puţin.

„Creşterea notabilă a valorii tranzacţiilor de fuziuni şi achiziţii în ECE în S1 2024 reflectă o revenire a încrederii investitorilor şi un interes crescut pentru regiune, alimentate de o dinamică mai puternică a pieţei. Deşi încrederea pe piaţă rămâne mixtă, creşterea semnificativă a valorii tranzacţiilor - determinată în parte de tranzacţii majore precum achiziţia Profi de către Ahold Delhaize în România - semnalează o schimbare pozitivă. Această revenire sugerează că, în ciuda aşteptărilor diferite, Europa Centrală şi de Est este văzută din ce în ce mai mult ca o piaţă promiţătoare pentru fuziuni şi achiziţii, cu un puternic potenţial de creştere.”, a comentat Horea Popescu, Managing Partner CMS Romania si Coordonator Corporate M&A în ECE.

La nivel european, aproape o cincime dintre respondenţi (17%) se aşteaptă ca digitalizarea să fie principalul motor al activităţii de fuziuni şi achiziţii în următoarele 12 luni, însă nu este nici pe departe singurul factor major care impulsionează tranzacţiile.

Încurajaţi de preţul ridicat şi constant al petrolului, investitorii din Orientul Mijlociu au căutat oportunităţi de tranzacţionare în Europa. În perioada 2016-2021, valoarea medie agregată a tranzacţiilor iniţiate de ofertanţii din Orientul Mijlociu care vizează active din Europa de Vest a fost puţin sub 6 miliarde dolari pe an, conform datelor Mergermarket. Numai în S1 2024, investitorii din Orientul Mijlociu au anunţat tranzacţii în Europa de Vest în valoare totală de aproape 23,3 miliarde USD.

 Am observat din ce în ce mai mulţi investitori din Orientul Mijlociu, care sunt interesaţi în principal de domenii precum optimizarea energiei, optimizarea apei, alimente şi îngrăşăminte. Credem ca Orientul Mijlociu este una dintre regiunile cu cel mai mare potenţial de a investi, mai ales in ECE. Desigur, companiile din ECE se confruntă si cu provocări. Actualul nivel scăzut de due diligence ESG în regiune indică o nevoie urgentă de îmbunătăţire a pregătirii pentru a îndeplini noile standarde, iar companiile din regiune trebuie să se adapteze sau riscă să rămână în urmă.” a precizat Rodica Manea, Corporate Partner CMS Romania.