• Leu / EUR4.9457
  • Leu / GBP5.7258
  • Leu / USD4.6715
ZF 24

SUA: Rusia a creat o campanie de dezinformare menită să dea vina pe Occident pentru criza alimentară de la orizont

SUA: Rusia a creat o campanie de dezinformare menită să dea vina pe Occident pentru criza alimentară de la orizont

Autor: Andrei Şerbănescu

23.06.2022, 13:28 61

Departamentul de Stat al SUA a declarat miercuri că Rusia dă vina pe Occident pentru criza alimentară globală de la orizont, într-o „campanie masivă de dezinformare” care vizează în primul rând Orientul Mijlociu şi Africa, zonele cele mai afectate de criză, scrie Business Insider.

La începutul acestei luni, istoricul de la Yale, Timothy Snyder, a avertizat că preşedintele rus Vladimir Putin a plănuit să înfometeze unele ţări cu intenţia de a folosi criza alimentară ca „pretex al unui larg concurs de propagandă”.

„Când vor începe revoltele alimentare şi pe măsură ce foametea se va răspândi, propaganda rusă va da vina pe Ucraina (şi pe Occident) şi va cere recunoaşterea câştigurilor teritoriale ale Rusiei şi ridicarea tuturor sancţiunilor”, a delcarat Snyder, profesor la Universitatea Yale şi expert în autoritarism.

Evaluarea lui Snyder nu a fost departe de ceea ce a descris Departamentul de Stat în raportul său de miercuri.

Zona din jurul Mării Negre, inclusiv Ucraina şi Rusia, a fost denumită „coşul lumii” datorită solului său fertil şi a ratelor ridicate de producţie de cereale, unele ţări din Orientul Mijlociu şi Africa primind mai mult de jumătate din grâul lor din Ucraina.

Însă Rusia a fost acuzată că a blocat transporturile din Ucraina a milioane de tone de cereale, acuzaţie pe care Kremlinul a negat-o cu desăvârşire.

Departamentul de Stat a declarat că Rusia lansează mesaje false în zonele puternic afectate de criza alimentară. Potrivit propagandei ruse, criza alimentară se datorează sancţiunilor „ilegale, anti-ruse”, Europa „tezaurizând” cerealele ucrainene sau chiar schimbănd arme pentru cerealele din Kiev. Afirmaţiile sunt adesea făcute de oficiali ruşi şi apoi repetate în mass-media.

Raportul a citat un discurs de Ziua Africii ţinut de ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, pe 25 mai, în timpul căruia a cerut ambasadorilor africani să ceară ridicarea sancţiunilor pentru a aborda insecuritatea alimentară.

„Această dezinformare are scopul atât de a ascunde vinovăţia Rusiei, cât şi de a convinge liderii ţărilor expuse riscului să sprijine încetarea sancţiunilor occidentale”, se arată în raport.

Departamentul de Stat a adăugat că SUA şi aliaţii săi au lucrat pentru a evita potenţialele ameninţări la adresa securităţii alimentare globale cauzate de sancţiuni.

„Guvernul rus ar trebui să permită Ucrainei să-şi trimită cereale în siguranţă, astfel încât milioane de oameni flămânzi din Orientul Mijlociu şi Africa să poată fi hrăniţi”, se arată în raport.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9457
Diferență: -0,004
Ieri: 4.9459
Azi: 4.6715
Diferență: -0,0321
Ieri: 4.6730
Azi: 5.7258
Diferență: -0,3585
Ieri: 5.7464
Azi: 4.8931
Diferență: 0,2623
Ieri: 4.8803