ZF 24

SUA si Coreea de Sud au incheiat un acord de liber schimb

01.07.2007, 17:10 22

SUA si Coreea de Sud au semnat un acord pentru liberalizarea schimburilor comerciale, in pofida opozitiei Partidului Democrat din Statele Unite, pe fondul ingrijorarii privind riscul unor efecte negative asupa sectorului auto american, transmite Reuters.
Pactul reprezinta cel mai important acord de acest tip incheiat de SUA in ultimii 15 ani, de la infiintarea Zonei Comertului Liber din America de Nord (North American Free Trade Area - NAFTA).
Valoarea legaturilor comerciale din SUA si Coreea de Sud, al saptelea mare partener comercial al Statelor Unite, se plaseaza la circa 80 miliarde de dolari anual (aproximativ 59,4 mil. euro).
Acordul, incheiat dupa 10 luni de negocieri, prevede reducerea graduala a taxelor vamale pentru aproape 95% din produsele de consum si bunurile industriale comercializate, in urmatorii trei ani.
Totodata, pactul elimina taxele pentru aproape 50% din exporturile agricole realizate de SUA in Coreea de Sud si extinde oportunitatile de afaceri pentru firmele americane din domeniul serviciilor.
Coreea de Sud a exportat peste 700.000 de automobile in SUA, in 2006, dar a importat mai putin de 5.000 de vehicule provenite din SUA, a aratat Pelosi, intr-un comunicat. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO