Ucraina şi Statele Unite au înregistrat „progrese substanţiale” în negocierile privind un acord legat de resursele minerale şi urmează să semneze un memorandum în viitorul apropiat, a anunţat miercuri viceprim-ministrul ucrainean Iulia Svyrydenko, informează Reuters.
Preşedintele american Donald Trump îşi doreşte un acord bilateral în domeniul mineralelor, ca parte a eforturilor sale de a încheia războiul declanşat de invazia Rusiei în Ucraina. Trump consideră acest acord şi o modalitate de a recupera o parte din miliardele de dolari pe care Statele Unite le-au cheltuit pentru sprijinul militar acordat Ucrainei. De cealaltă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina nu va accepta ca ajutorul militar primit în trecut să fie considerat un împrumut.
„Echipele noastre tehnice au colaborat intens la redactarea acordului, iar progresele sunt semnificative. Departamentele noastre juridice au revizuit şi ajustat mai multe prevederi din proiect”, a scris Svyrydenko într-o postare pe platforma X (fosta Twitter).
Ea a precizat că negocierile vor continua, iar cele două părţi au convenit să semneze în curând un memorandum, ca prim pas pentru a oficializa progresele realizate până acum.
Adjunctul ministrului ucrainean al Economiei, Taras Kačka, a declarat la televiziunea naţională că discuţiile avansează şi că semnarea unui document provizoriu este iminentă.
„Un acord final nu va fi semnat săptămâna aceasta. Mai sunt multe aspecte de detaliat, întrucât propunerile transmise de partea americană trebuie dezvoltate în continuare”, a explicat Kačka.
Potrivit Bloomberg News, care citează surse apropiate situaţiei, Statele Unite şi-au revizuit în scădere estimarea costurilor pentru asistenţa acordată Ucrainei de la începutul invaziei ruse din 2022 — de la 300 de miliarde de dolari, la aproximativ 100 de miliarde de dolari.
Luna trecută, administraţia Trump a propus un nou acord extins privind mineralele. Acesta nu include garanţii de securitate pentru Ucraina, dar prevede ca toate veniturile obţinute din exploatarea resurselor naturale — de către companii de stat sau private — să fie plasate într-un fond comun de investiţii.
Noul acord va necesita ratificarea în parlamentul ucrainean şi, potrivit Iuliei Svyrydenko, este de aşteptat să stimuleze creşterea economică atât în Ucraina, cât şi în Statele Unite. Oficialul ucrainean nu a oferit însă detalii suplimentare.