ZF 24

Subiectul zilei în Marea Britanie: Revenirea lui Boris Johnson în prim-plan, care vrea să candideze pentru şefia guvernului de la Londra. Cine sunt principalii favoriţi pentru a o înlocui pe Liz Truss, premierul cu doar 44 de zile de mandat

Subiectul zilei în Marea Britanie: Revenirea lui Boris...

Autor: Andrei Şerbănescu

21.10.2022, 13:25 353

Rishi Sunak, fost ministru de finanţe, a devenit principalul favorit pentru a deveni următorul prim-ministru al Marii Britanii, după ce Liz Truss a încheiat un mandat de premier de 44 de zile marcat de tulburări economice şi politice, scrie Financial Times.

Demisia lui Truss a făcut-o cel mai scurt prim-ministru din istoria Marii Britanii; Mandatul ei va fi ţinut minte pentru o politică economică haotică şi o scădere dezastruoasă a sprijinului partidului conservator.

Sunak, care a fost împotriva lui Truss pentru conducerea conservatoare în vara, a prezis corect că rivalul său va declanşa panică pe pieţe dacă va continua cu un pachet masiv de reduceri de taxe finanţate din datorii.

„Rishi este favoritul pentru postul de prim-ministru”, a spus un ministru al cabinetului, iar casele de pariuri au fost de acord că bărbatul de 42 de ani este favoritul pentru a deveni primul premier non-alb al ţării.

Însă Sunak nu este agreat de unii parlamentari conservatori şi membri de partid pentru rolul său în doborârea lui Boris Johnson în iulie - demisia sa din funcţia de ministru de finanţe a ajutat la demiterea prim-ministrului de atunci.

Penny Mordaunt, care a reprezentat, de asemenea, conducerea Tory  în vară, este văzută drept cel mai periculos adversal al lui Sunak. Suella Braverman, care a fost forţată să demisioneze miercuri din funcţia de secretar de interne, ar putea candida şi ea.

Dar regulile concursului pentru conducerea conservatoare par să-l favorizeze pe Sunak şi echipa sa de campanie bine organizată, care se pregăteşte de săptămâni întregi pentru demisia lui Truss.

Pentru a intra în concurs, un candidat are nevoie de voturile a 100 de parlamentari până luni, un total pe care Johnson ar putea avea dificultăţi să îl atingă. Mulţi colegi sunt încă supăraţi pe conduita lui în funcţie şi pe rolul său în afacerea „partygate”.

Sunak are un sprijin puternic în rândul parlamentarilor; el a primit 137 de voturi în runda finală de vot a parlamentarilor la ultimul concurs de conducere din iulie, în comparaţie cu 113 ale lui Truss şi 105 ale lui Mordaunt. 

Întrucât sunt 357 de deputaţi conservatori, maximum trei pot ajunge la vot. „Am stabilit un prag ridicat, dar un prag care ar trebui să fie atins de orice candidat serios care are o perspectivă realistă de a trece prin aceasta perioadă”, a spus Brady.

Jeremy Hunt, care a pregătit un plan fiscal de reducere a datoriilor pentru 31 octombrie, este un fost susţinător al Sunak. Parlamentarii conservatori cred că Sunak l-ar ţine la Trezorerie dacă ar deveni prim-ministru.

Lui Liz Truss i s-a cerut joi să demisioneze, lăsându-i pe parlamentarii conservatori demoralizaţi în misiunea de a alege al treilea prim-ministru al Regatului Unit în câteva luni.

Într-o scurtă declaraţie din Downing Street, ea a spus că l-a anunţat pe regele Charles că renunţă la funcţia de lider conservator, astfel încât săptămâna viitoare să poată fi ales un nou lider de partid şi prim-ministru.

În timpul mandatului de premier al lui Truss, care a început abia pe 6 septembrie, strategia economică a conducerii un eşec total. Kwasi Kwarteng a fost demis şi Braverman a fost forţat să demisioneze din funcţia de ministru de interne. Partidul Laburist de opoziţie a câştigat un avans de peste 30 de puncte în mai multe sondaje recente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO