ZF 24

Suedia sfidează previziunile analiştilor cu cea mai mare creştere a PIB-ului din ultimele patru luni

Suedia sfidează previziunile analiştilor cu cea mai...

Autor: Andrei Şerbănescu

09.03.2023, 13:02 1630

Economia Suediei a crescut în mod neaşteptat în ianuarie, cu creşteri ale exporturilor şi ale cheltuielilor gospodăriilor, ceea ce contrastează cu datele anterioare care indicau că cea mai mare economie nordică a intrat probabil în recesiune, raportează Bloomberg.

Datele indicatorilor pentru produsul intern brut au arătat o creştere de 2% faţă de luna precedentă, ajustată pentru variaţiile sezoniere, cea mai rapidă creştere din ultimele patru luni, potrivit datelor publicate joi de Statistics Sweden. Situaţia în cauză se compară cu o estimare mediană pentru un declin de 0,1% într-un sondaj Bloomberg realizat în rândul economiştilor.

Datele oferă o imagine mai optimistă a economiei suedeze decât cifrele anterioare, care arătau că produsul intern brut a scăzut cu 0,5% în trimestrul al patrulea, sugerând că economia a intrat deja în recesiune, deoarece consumatorii sunt afectaţi de creşterea preţurilor şi de înrăutăţirea condiţiilor de creditare. De asemenea, ar putea adăuga o presiune asupra factorilor de decizie politică de la Riksbank pentru a accelera majorarea dobânzii de referinţă.

Vestea „transmite în principal mesajul că partea de afaceri a economiei se descurcă bine, în timp ce consumatorii încă suferă de o serie de factori negativi", a declarat Michael Grahn, economist şef la Danske Bank A/S.

Suedia ar putea fi singurul stat membru al Uniunii Europene care va înregistra o contracţie pe tot anul în 2023, potrivit previziunilor Comisiei Europene. În acelaşi timp, creşterea inflaţiei de bază, o coroană slabă şi planurile mai agresive de înăsprire ale Fed şi ale Băncii Centrale Europene i-au determinat pe economişti să îşi revizuiască în creştere previziunile pentru rata cheie a Riksbank. SEB AB a declarat anterior joi că se aşteaptă acum la o creştere a ratei de referinţă cu încă 75 de puncte de bază, până la 3,75%.

„Cifra PIB-ului suedez a arătat o îmbunătăţire generală", a declarat Lars Henriksson, strategul Svenska Handelsbanken AB. Consumul a fost „mult mai puternic decât se aştepta", iar producţia industrială „a prezentat, de asemenea, robusteţe", a spus el, adăugând totodată că datele lunare sunt volatile.

Într-un comunicat separat, comenzile industriale suedeze au înregistrat în ianuarie cea mai mare scădere lunară înregistrată vreodată, de 20,2% în termeni ajustaţi sezonier, despre care biroul de statistică a spus că se explică în principal prin comenzile puternice din decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO