ZF 24

Summit UE: Europa cauta o pozitia comuna in fata crizei, pe fondul neintelegerilor cauzate de protectionism

01.03.2009, 13:35 18

Liderii UE se intalnesc duminica la Bruxelles pentru a prezenta un front unit impotriva crizei economice, dupa cateva saptamani de dezbateri aprinse pe tema protectionismului care au clatinat credibilitatea pietei unice, scrie AFP.

Agravarea recesiunii a fortat statele membre sa aloce bani pentru salvarea celor mai mari companii din industrie. Sectorul auto european, care include 12 milioane de angajati, este printre cele mai lovite, pe masura ce increderea in economie scade. Oficialii de la Bruxelles sunt in principal ingrijorati de planul presedintelui francez Nicholas Sarkozy de sustinere a constructorilor Peugeot si Renault cu circa 3 miliarde de euro, cu conditia ca acestia sa nu inchida fabricile din Franta si sa mute productia in zone mai ieftine, cum este Cehia. tensiunile s-au mai ameliorat sambata, cand guvernul francez a dat asigurari ca masurile nu sunt protectioniste.

Premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, si omologul sau din Polonia, Donald Tusk, au cerut, in cursul acestei saptamani, o integrare accelerata a tarilor lor in zona euro. Totusi, tarile din Est trebuie ca, in viitorul apropiat, sa insiste asupra respingerii protectionismului, sustinandu-l pe Topolanek si fiind constiente de faptul ca o solicitare de flexibilizare a criteriilor pentru adoptarea euro ar fi primita cu reticenta de cele 16 tari aflate deja in zona euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO