• Leu / EUR4.7834
  • Leu / GBP5.7074
  • Leu / USD4.4307
ZF 24

"Sunt terminat"; "Nu mai am nimic"; "Totul nu este decat o minciuna"; "Nu exista nicio scuza plauzibila"

"Sunt terminat"; "Nu mai am nimic"; "Totul nu este decat o minciuna"; "Nu exista nicio scuza plauzibila"
12.12.2008, 15:00 19

Bernard Madoff, consilier pentru investitii pe Wall Street si fost presedinte al Bursei Nasdaq, s-a confesat saptamana aceasta angajatilor sai ca firma sa de consultanata financiara era de fapt o "piramida financiara", iar joi dimineata doi agenti FBI s-au prezentat la apartamentul sau din Manhattan pentru a-l aresta.

"Vrem sa aflam daca exista o explicatie nevinovata", i-a spus agentul Theodore Cacioppi lui Madoff, fondatorul societatii de consultanta in investitii Bernard L. Madoff Investment Securities LLC."Nu exista o explicatie nevinovata", a replicat Madoff, in varsta de 70 de ani, adaugand ca a tranzactionat si pierdut banii mai multor clienti institutionali. El a spus ca a "platit investitorii cu bani care nu existau" si asteapta sa mearga la inchisoare. Dupa acest dialog, agentii FBI l-au arestat pe Madoff, scrie Bloomberg.

Multe intrebari nu au un raspuns pana acum, cea mai importanta fiind daca intr-adevar clientii lui Madoff au pierdut efectiv 50 de miliarde de dolari.

Judecatorul Douglas Eaton, de la tribunalul unde este repartizat cazul, a stabilit joi seara o cautiune de 10 milioane de dolari, iar Madoff nu a avut nicio reactie. A platit cautiunea cu garantii ale apartamentului sau si ale sotiei sale.

Firma lui Madoff gestiona active de 17,1 miliarde de dolari la jumatatea lunii noiembrie, majoritatea banilor provenind de la fonduri de hedging, banci si oameni cu averi considerabile. Era al 23-lea market-maker de pe piata Nasdaq in luna octombrie, cu un volum de tranzactionare de circa 50 de milioane de actiuni pe zi. Primea ordine de tranzactionare de la unele dintre cele mai mari companii americane, printre care General Electric si Citigroup.

O serie rapida de evenimente a dus la prabusirea firmei in decembrie. In prima saptamana a lunii, Madoff i-a spus unui angajat ca ca trebuie sa faca rost de 7 miliarde de dolari, bani pe care clientii ar fi vrut sa-i retraga.

Pe data de 9 decembrie, Madoff i-a spus unui coleg ca intentioneaza sa plateasca bonusrile in decembrie, cu doua luni mai devreme decat de obicei. In ziua urmatoare, el a primit o vizita din partea angajatilor, potrivit carora parea "foarte stresat".

Madoff le-a spus ca a facut un profit bun din operatiuni si acela era un moment bun pentru a-l distribui. Cand angajatii au cerut explicatii suplimentare, Madoff a replicat ca nu este sigur ca le poate oferi la birou si a reprogamat o intlnire la apartamanetul sau. Reuniti la apartament, Madoff le-a spus angajatilor ca firma sa de consultanta este o "frauda" si ca este "terminat". A mentionat ca "nu mai are nimic" si "totul nu este decat o minciuna" iar firma nu era decat o "piramida financiara".

Anagajatii au inteles ca, in principiu, Madoff a platit investitorii cu bani luat de la alti investitori. Afacerea era in insolventa "de ani intregi", estima Madoff, cu pierderi de circa 50 de miliarde de dolari. Madoff a spus ca mai are circa 200-300 de milioane de dolari pe care intentiona sa-i imparta rudelor si angajatilor.
 

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7834
Diferență: 0,0942
Ieri: 4.7789
Azi: 4.4307
Diferență: 0,1492
Ieri: 4.4241
Azi: 5.7074
Diferență: -0,6476
Ieri: 5.7446
Azi: 4.5078
Diferență: 0,2134
Ieri: 4.4982