ZF 24

Supercamionul lui Ceausescu

26.09.2008, 09:32 58

Ceausescu a vrut ca inginerii romani sa-i faca un "camion-gigant" care sa poata duce in bena o incarcatura de 120 tone la un singur transport, scrie Gandul. Dupa zece ani de proiectare, in '88 era omologat monstrul "DAC 120 DE" cu diametrul rotilor de 3,2 metri, lat cat soseaua, ce cantarea 90 tone cu bena goala si a carui inaltime de 5,4 metri ajungea pana la demarcatia dintre etajele unu si doi ale unui bloc.

Propulsia electrica dezvoltata la Electroputere Craiova utiliza o tehnologie similara cu cea intalnita azi la masinile Toyota Prius, avand amplasate in rotile de pe puntea spate doua motoare electrice ce dezvoltau 520 de cai putere fiecare, care ii permiteau camionului "DAC 120 DE" sa ruleze cu 70 km/ora gol si cu 55 km/ora incarcat.

Despre supercamionul lui Ceausescu sau cum a reusit spionajul romanesc sa nu faca din proiectul "DAC 120 DE" un alt esec al industriei de masini romanesti, aflati pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO