ZF 24

​Superlativele pieţei imobiliare româneşti: zece recorduri greu de bătut în următorii ani

​Superlativele pieţei imobiliare româneşti: zece...

Autor: Cristi Moga

01.01.2015, 00:00 4726
  1. Cea mai mare investiţie imobiliară:

Mallul AFI Palace Cotroceni din Bucureşti, a cărui construcţie, finalizată în 2009, a costat 300 de milioane de euro, reprezintă cea mai mare investiţie imobiliară realizată până în prezent în România, dar proiectul israelienilor de la AFI este în top şi când vine vorba de alţi parametri.

Pentru dezvoltarea sa şi pentru refinanţare au fost atrase cele mai mari finanţări bancare din piaţa imobiliară locală, de 234 mil. euro, respectiv de 220 mil. euro, iar potrivit celor mai recente evaluări mallul reprezintă cel mai valoros activ imobiliar din România, proiectul din zona Politehnică fiind cotat la 401 mil. euro.

AFI Cotroceni este în top şi când vine vorba numărul de vizitatori (circa 55.000 de persoane pe zi), vânzările realizate de cele peste 300 de magazine (205 mil. euro în 2013) şi suprafaţa închiriabilă (81.000 mp), concurând la aceste capitole cu proiectul Băneasa Shopping City, aflat în mijlocul celei mai mari zone comerciale din România.

 
  1. Cea mai mare investiţie imobiliară din afara Bucureştiului:

Complexul Palas Iaşi, dezvoltat de omul de afaceri Iulian Dascălu în centrul oraşului din nordul Moldovei, a reprezentat o investiţie de 265 de milioane de euro, bani cu ajutorul cărora a fost construit un mall, un complex de birouri, locuinţe, hotel, parc şi alte facilităţi.

Finalizat în 2012, complexul Palas Iaşi a generat anul trecut (2013) încasări de aproape 17 milioane de euro din închirierea spaţiilor din mall şi clădirile de birouri. Totodată, traficul mallului s-a ridicat la 12,2 mil. de vizitatori, respectiv o medie zilnică de peste 33.000 de persoane.

 
  1. Cea mai înaltă clădire de birouri

Dezvoltat de grupul austriac Raiffeisen pe 36 de etaje cu o înălţime de 137 de metri, turnul Sky Tower este cea mai înaltă clădire de birouri (şi nu numai) din Bucureşti şi din ţară. Proiectul cu o suprafaţă închiriabilă de 41.000 mp a ajuns anul acesta la un grad de ocupare a spaţiilor de 60%, având printre chiriaşi Raiffeisen Bank, avocaţii de la PeliFilip, firma de arhitectură Proiect Bucureşti sau compania IT 1&1 Internet Development.

 
  1. Cel mai mare parc de afaceri

Situat în Pipera, IRIDE Business Park este în prezent cel mai mare parc de afaceri din Bucureşti şi din ţară, proiectul fiind format din 20 de clădiri cu o suprafaţă închiriabilă de 93.000 mp. Deţinut de grupul austriac Immofinanz, IRIDE a intrat recent într-o nouă etapă de dezvoltare prin care va fi iniţial construită o nouă clădire de 20.000 mp, iar în timp proprietarii vor să dărâme clădirile vechi pentru a reconfigura proiectul.

 
  1. Cel mai mare ansamblu rezidenţial nou

Dezvoltat pe raza localităţii Chiajna, proiectul Militari Residence a ajuns la circa 8.000 de apartamente, fiind astfel cel mai mare ansamblu rezidenţial construit în ultimii 25 de ani, iar în funcţie de cerere investitorii vor să continue extinderea acestui proiect.

 
  1. Cel mai mare proiect de birouri din afara Bucureştiului

Dezvoltat la Timişoara de omul de afaceri Ovidiu Şandor, parcul de afaceri City Business Center este cel mai mare proiect de birouri din afara Capitalei, cele cinci clădiri prevăzute urmând să dispună de o suprafaţă închiriabilă de 43.000 mp. Patru dintre aceste clădiri au fost finalizate, trei au fost vândute către sud-africanii de la NEPI, iar a cincea este în construcţie, finalizarea lucrărilor fiind programată în vara anului 2015. Pentru dezvoltarea clădirilor patru şi cinci, Şandor a atras finanţări europene nerambursabile de 12,6 mil. euro.

 
  1. Cel mai mare investitor în imobiliarele româneşti

Cu un portofoliu imobiliar de aproape un miliard de euro fiecare, austriecii de la Immofinanz şi sud-africanii de la NEPI îşi dispută poziţia de cel mai mare investitor în piaţa imobiliară locală, iar potrivit celor mai recente rapoarte financiare austriecii reuşeau la sfârşitul toamnei să se menţină în frunte.

Astfel, la sfârşitul lunii octombrie, Immofinanz avea în România active imobiliare de 957,5 mil. euro constând în proprietăţi generatoare de venituri (malluri, birouri şi proiecte logistice) de 658,4 mil. euro, ansambluri rezidenţiale şi terenuri pentru noi dezvoltări.

Pe de altă parte, NEPI avea la finalul lunii septembrie active imobiliare de 965,8 mil. euro, dar o parte dintre acestea, precum mallul Aupark Zilina din Slovacia (evaluat la 95 mil. euro) sau câteva proprietăţi din Germania nu se află în România, principala piaţă pentru fondul sud-african.

Totuşi, ţinând cont de achiziţiile făcute şi de ritmul de dezvoltare, NEPI va deveni în scurt timp cel mai mare investitor din piaţa imobiliară locală.

În timp ce Immofinanz este cel mai mare proprietar de birouri, NEPI este cel mai mare proprietar de malluri din România.

 
  1. Cel mai mare proprietar român de birouri

Omul de afaceri Liviu Tudor, proprietarul grupului Genesis Development, este cel mai mare proprietar român de birouri, având prin proiectele Novo Park şi West Gate Park din Bucureşti 12 clădiri cu o suprafaţă cumulată de 150.000 mp.

În clădirile deţinute îşi desfăşoară activitatea companii multinaţionale, precum HP, Ericsson, Dacia-Renault, Alpha Bank sau CitiBank, veniturile obţinute din închirierea acestor proprietăţi ridicându-se la aproximativ 33 mil. euro anual.

 
  1. Cel mai mare proprietar român de malluri

Iulian Dascălu, proprietarul Iulius Group, are un portofoliu format din cinci centre comerciale cu o suprafaţă închiriabilă de 230.000 mp, fiind cel mai mare proprietar român de malluri. Dascălu a deschis primul său mall în 2001, la Iaşi, iar de atunci a mai construit patru proiecte în Timişoara, Cluj, Suceava şi Iaşi, oraş în care deţine atât proiectul Iulius Mall, cât şi complexul Palas. Veniturile anuale generate de aceste malluri se ridică la aproximativ 60 mil. euro.

 
  1. Cea mai mare dezvoltare comercială din afara Bucureştiului

Cu o suprafaţă închiriabilă de 80.000 mp, parcul comercial Shopping City Sibiu de pe raza localităţii Şelimbăr, reprezintă cea mai mare dezvoltare comercială din afara Bucureştiului.

Proiectul deţinut de grupul Argo Real Estate are printre chiriaşi Carrefour, Auchan, BauMax (Leroy Merlin), Mobexpert, H&M, C&A, Decathlon, Altex, Domo, Flanco sau JYSK.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO