ZF 24

Surprinzător: stocul creditelor de consum s-a redus cu 400 mil. lei în decembrie 2018, până la 58,3 mld. lei

Surprinzător: stocul creditelor de consum s-a redus cu...

Autor: Anelis Baciu

05.02.2019, 00:07 856

Creditarea pentru consum şi alte scopuri a făcut paşi în spate pe finalul anului trecut, stocul finanţărilor totale, atât în lei, cât şi în valută, înregistrând o scădere de 400 mil. lei faţă de luna noiembrie, până la 58,3 mld. lei, arată datele BNR.

Mai mult, scă­derea din decem­brie a fost rapor­tată în contextul în care în luna no­iembrie creditarea de consum înre­gistrase o stagnare faţă de luna pre­cedentă.

Dinamica finanţării pentru consum a fost în contradicţie cu aşteptă­rile unor brokeri de credite din piaţă, care anticipau o menţinere a ritmului de creştere sau chiar o accelerare, pe fondul grabei clienţilor de a lua credite la un nivel neplafonat al gradului de îndatorare.

Scăderea înregistrată în decembrie este cea mai amplă din 2018, ultima lună din an fiind mai dificilă decât luna ianuarie când stocul total al împru­mu­turilor pentru con­sum a scăzut cu 300 milioane de lei faţă de luna ante­rioară.

Mai mult, dimi­nuarea stocului total de finanţări pentru consum a fost generată nu doar de restrângerea împru­muturilor în valută, ci şi de restrân­gerea creditelor în lei, care în restul anului, cu excepţia lunii ianuarie, au avut o tendinţă ascendentă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO