ZF 24

Surse: Guvernul ia în calcul schimbarea preşedintelui ANCOM. Şeful Poştei ar fi favorit pentru poziţia de şef al arbitrului pieţei de telecom

Surse: Guvernul ia în calcul schimbarea preşedintelui...

Autor: Adrian Seceleanu

03.09.2015, 22:39 1255

Cătălin Marinescu, preşedinte al Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) din anul 2009, al cărui mandat de şase ani în fruntea instituţiei care supravegheaza o piaţă de peste 3 miliarde de euro pe an a expirat la 1 aprilie, ar urma să fie schimbat din funcţie, au declarat pentru ZF mai multe surse.

Iniţiativa schimbării ar fi pornit de la PSD, iar nominalizarea unui nou şef la arbitrul telecom ar fi o chestiune de zile. Conform unor surse, premierul Victor Ponta ar fi transmis deja la Palatul Cotroceni propunerea de schimbare a preşedintelui ANCOM, nominalizând şi un nou şef al instituţiei. Lista persoanelor vehiculate este mai lungă, însă numele care apare cel mai des este cel al lui Alexandru Petrescu, care în prezent este directorul general al Poştei Române, companie a cărei activitate este de asemenea supravegheată de ANCOM.

“Hârtia este deja trimisă la Cotroceni, iar propunerea este Alexandru Petrescu”, au spus mai multe surse pentru ZF. Alte persoane familiare cu aceste discuţii afirmă însă că lupta pentru a obţine nominalizarea în funcţia de preşedinte al ANCOM este încă deschisă, clară fiind doar determinarea Guvernului de a schimba conducerea ANCOM.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii ANCOM nu au comentat informaţia. Alexandru Petrescu, directorul general al Poştei, nu a putut fi contactat pentru detalii.

Cătălin Marinescu a fost propus în funcţie de premierul Emil Boc (PD-L) în anul 2009 şi numit de către preşedintele Traian Băsescu, şi este primul şef din istoria de 13 ani a instituţiei care îşi duce la capăt întreg mandatul. Foştii şefi ai arbitrului telecom Ion Smeeianu, Dan Georgescu şi Liviu Nistoran au fost schimbaţi prin decizii politice, înainte de expirarea mandatelor, prin modificări aduse legii de funcţionare a autorităţii.

Prin schimbările succesive ale legislaţiei de funcţionare ale autorităţii, numirea unui nou şef al ANCOM se poate realiza acum doar la propunerea Guvernului, dacă nominalizarea este agreată şi de preşedintele României.

Odată cu nominalizarea preşedintelui ANCOM, Guvernul ar putea propune şi doi vicepreşedinţi ai instituţiei, poziţii care sunt în acest moment vacante.

Până la nominalizarea şi numirea unui preşedinte, Cătălin Marinescu rămâne şef al instituţiei - la fel cum s-a întâmplat şi în cazul Consiliului Concurenţei, au explicat în aprilie pentru ZF reprezentanţii autorităţii.

„Domnul Cătălin Marinescu a fost numit preşedinte al Autorităţii Naţionale de Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) la data de 1 aprilie 2009, pentru un mandat de şase ani.

Mandatul actual se prelungeşte prin efectul legii până la numirea unui succesor sau prelungirea acestuia, prin decret al preşedintelui României, la propunerea Guvernului. Mandatul preşedintelui ANCOM poate fi prelungit pe aceeaşi perioadă o singură dată“, au spus pentru ZF oficialii ANCOM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO