ZF 24

Tâlcul unei întrebări: Să mai discutăm şi despre balanţa comercială pozitivă a României, nu doar despre rromi şi Schengen

Tâlcul unei întrebări: Să mai discutăm şi despre...

Autor: Iulian Anghel

18.07.2013, 21:35 1649

Premierul Victor Ponta a spus ieri că i s-a părut nepotrivită o întrebare pe care Ziarul Financiar a adresat-o în conferinţa de presă de săptămâna trecută pe care a ţinut-o în comun cu premierul Franţei Jean-Marc Ayrault.

Întrebarea, adresată premierului Franţei, se referea la faptul că balanţa comercială a României cu Franţa este, de trei ani încoace, pozitivă. Sensul acestei întrebări a fost de a sublinia că o ţară precum România, subdezvoltată faţă de partenerii săi din Vestul Europei precum Franţa, Germania sau Italia, a reuşit să ajungă la un excedent comercial cu o putere economică. Nu a fost vorba şi nu a existat vreo nemulţumire a redactorului ZF asupra acestei situaţii, ci dimpotrivă. În contextul în care, în aceste vizite, tonul dominant este că România trebuie să facă, în continuare, reforme, că are probleme cu cetăţenii de etnie romă, că nu este capabilă să adere la Schengen, faptul că, economic, reuşim să ţinem piept unei ţări din G8 trebuia subliniat. Este un fapt meritoriu pentru economia românească cu un PIB de 6.700 de euro pe cap de locuitor să aibă o balanţă echilibrată şi chiar pozitivă cu o ţară precum Franţa cu un PIB per capita de 33.000 de euro, care numai din vin are exporturi de 8 mld. euro pe an, iar capacităţile sale industriale sunt de înalt nivel.

Am dorit să arătăm, atât cât s-a putut în acea conferinţă de presă, că o ţară blamată precum România face faţă foarte bine, pe teren comercial, unui gigant economic precum Franţa. Am vrut să audă şi jurnaliştii şi oficialii francezi – care par preocupaţi doar de romi - că ne batem de la egal la egal cu ei, o putere economică a lumii, că nu însemnăm doar export de mizerie şi delincvenţă şi că suntem competitivi pe o piaţă atât de pretenţioasă precum cea a Franţei.

Oficialii francezi umplu avionele când pleacă în străinătate cu oameni de afaceri, fac lobby agresiv pentru promovarea businessului francez şi se întorc acasă cu contracte semnate de miliarde de euro. Prin asta este măsurată eficienţa unui premier sau a unui preşedinte în Franţa: prin valoarea contractelor de promovare a exporturilor franţuzeşti.

Noi, la ZF, de ani, de zile tot întrebăm, la Preşedinţie sau Guvern, de câte ori preşedintele sau premierul au plecat în străinătate: ce oameni de afaceri români vă însoţesc? Cum încurajaţi exporturile româneşti ca urmare a vizitei? Ultima întrebare de acest fel am adresat-o Guvernului când domnul Ponta a mers în Germania. Răspunsul Guvernului, oferit de purtătorul de cuvânt: Nu sunt autorizat să fac publică componenţa delegaţiei care îl însoţeşte pe premier!

Dar, să sperăm că toată situaţia a fost o neînţelegere.

Honi soit qui mal y pense!

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO