ZF 24

Tânăra generaţie se teme de viitor: Milenialii spun că nu vor avea niciodată suficienţi bani pentru a obţine ceea ce îşi doresc în viaţă

Tânăra generaţie se teme de viitor: Milenialii spun...

Autor: Andrei Şerbănescu

06.02.2022, 16:00 2208

Aproape jumătate (45%) din generaţia milenialilor este deosebit de îngrijorată că situaţia lor financiară îi va împiedica să aibă lucrurile pe care şi le doresc în viaţă, potrivit raportului Morning Consult State of Consumer Banking & Payments. Procentajul ilustrează o mai mare îngrijorare în rândul tinerilor decât a adulţilor (35% dintre persoanele adulte sunt îngrijorate de aspectul financiar al viitorului), potrivit Business Insider.

Sondajul a constatat că milenialii se simt, de asemenea, mai în urmă în ceea ce priveşte finanţele lor – 38% din generaţie, comparativ cu un sfert din toţi adulţii chestionaţi – au spus că sunt adesea sau întotdeauna în urmă din punct de vedere financiar. 46% dintre mileniali au spus că finanţele lor le controlează adesea sau chiar întotdeauna viaţa, comparativ cu 33% în rândul adulţilor.

Constatările Morning Consult arată că percepţia milenialilor asupra bunăstării lor financiare este mai pesimistă decât media naţională. Acest lucru se datorează faptului că şansele economice au fost întotdeauna împotriva milenialilor americani, care s-au confruntat cu două recesiuni înainte de vârsta de 40 de ani. Astfel de provocări le-au îngreunat îndeplinirea versiunii postbelice a visului american, reprezentat de o casă în suburbii, alături de o familie sănătoasă şi o carieră de succes.

Conform spuselor lui Ernie Tedeschi, economist senior la Casa Albă, experienţa milenialilor a fost afectată „de condiţii şi realităţi economice diferite” decât cele ale boomerilor sau ale generaţiei X. „Acest lucru are consecinţe asupra perspectivelor individuale de carieră şi le afectează sentimentul de dinamism”.

Odată cu declanşarea pandemiei, noua generaţie a fost lovită de cea de-a doua recesiune înaintea vârstei de 40 de ani, în timp ce se confrunta cu efectele financiare ale ultimei. Mark Muro, director de politici la Brookings Institution, a declarat la acea vreme pentru Insider: „Milenialii au suferit daune pe tot parcursul vieţii, având în vedere situaţia Marii Recesiuni. Pe lângă faptul că sunt încă umbriţi de ea, noi provocări sociale şi financiare apar constat în peisajul contemporan”.

În timp ce recesiunea coronavirusului a fost mult mai de scurtă durată şi a avut o recuperare mai rapidă decât criza financiară din 2008, aceasta nu a venit fără consecinţe – pierderea locurilor de muncă şi o criză a locuinţelor care a sos mulţi mileniali de pe piaţă exact când erau gată să cumpere primele lor case.

Cu toate acestea, nu totul este cuprins de întuneric şi dezastru. Există semne că milenialii din anii 1980 îşi revin în sfârşit din necazurile financiare: au câştigat teren în acumularea de avere şi sunt singura categorie din câmpul muncii care au reatins nivelurile pre-pandemice de angajare. Dar, având în vedere că generaţia milenialilor se confruntă cu inflaţia pentru prima dată în viaţa lor, nu este de mirare îngrijorarea cu privire la aspectul financiar al viitorul. Pe lângă asta, istoria recentă ne arată că de fiecare dată când milenialii trec peste un obstacol economic, întotdeauna există altul care îi aşteaptă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO