ZF 24

Tarom: Pierderile s-au ridicat la 14 mil. euro în primele cinci luni, în scădere cu 45%

Tarom: Pierderile s-au ridicat la 14 mil. euro în...

Autor: Mirabela Tiron

19.06.2013, 17:37 653

Compania Tarom a finalizat primele cinci luni ale acestui an cu pierderi de 64 de milioane de lei (14 mil. euro), faţă de 116 milioane de lei (26 mil. euro) în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit oficialilor companiei Tarom. Ei nu au făcut publică cifra de afaceri.

“Datele financiare pe primele cinci luni  ale anului 2013 confirmă faptul că rezultatele companiei Tarom s-au îmbunătăţit cu 34%, respectiv 38 milioane lei (8,5 mil. euro) faţă de ceea ce a fost prevăzut în planul de management şi cu 45%, respectiv 52 milioane lei (11,6 mil. euro)  faţă de cele prognozate în bugetul anual. Tarom este prima companie la care s-a instalat management privat.

Christian Heinzmann,  directorul general, în vârstă de 59 de ani, este cetăţean belgian şi are o experienţă de peste 25 de ani în industria aviatică. El şi-a început mandatul la Tarom pe 19 noiembrie 2012 cu un contract pe patru ani, având funcţia de chief executive officer and accountable manager. Totodată, consiliul de administraţie al Tarom l-a numit pe Michael Moriaty în poziţia de director general adjunct, cu funcţia de chief financial officer. Moriaty este cetăţean britanic şi are o experienţă de peste 33 de ani în managementul financiar din industria aviatică.

Tarom a încheiat anul trecut cu o pierdere preliminară şi neauditată de 236 mil. lei (53 mil. euro). Planul de management aprobat de consiliul de administraţie în luna martie prevede pierderi de 143 mil. lei (32,5 mil. euro) în acest an, trecerea pe profit urmând să aibă loc începând cu 2015. Veniturile companiei pe anul trecut nu au fost făcute publice.

Tarom operează mai multe tipuri de avioa­ne Boeing, Airbus şi ATR, faţă de com­pania low-cost Wizz Air, spre exemplu, care are o flotă formată dintr-un singur tip de aeronave pentru a menţine costurile reduse cu flota.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO