ZF 24

Tensiunile din Kazahstan au atins cote alarmante: Preşedintele a dat ordin forţelor să tragă fără avertisment pentru a înăbuşi revolta

Tensiunile din Kazahstan au atins cote alarmante:...

Autor: Dorin Oancea

07.01.2022, 12:58 158

Preşedintele Kazahstanului a declarat vineri că a ordonat forţelor sale să tragă fără avertisement pentru a face faţă tulburărilor provocate de cei pe care i-a numit bandiţi şi terorişti, la o zi după ce Rusia a trimis trupe pentru a înăbuşi revolta din întreaga ţară, scrie Reuters.

Forţele de securitate păreau să controleze străzile din principalul oraş Almatî vineri dimineaţă, dar focurile de armă puteau fi încă auzite după zile de tulburări în care zeci de persoane au fost ucise şi clădiri publice au fost jefuite şi incendiate.

"Militanţii nu au depus armele, ei continuă să comită crime sau se pregătesc pentru ele. Lupta împotriva lor trebuie să fie continuată până la capăt. Cine nu se va preda va fi distrus", a declarat preşedintele Kassym-Jomart Tokayev într-un discurs televizat. "Am dat ordin agenţiilor de aplicare a legii şi armatei să tragă pentru a ucide fără avertisment".

Tokayev a acuzat terorişti antrenaţi în străinătate pentru cele mai grave violenţe din cei 30 de ani de independenţă a statului din Asia Centrală.

Ministerul rus al Apărării, citat de Interfax, a declarat că peste 70 de avioane zboară non-stop pentru a aduce trupe ruseşti în Kazahstan, iar acestea ajută acum la controlul principalului aeroport din Almatî, recucerit joi de la protestatari.

Demonstraţiile care au început ca răspuns la o creştere a preţului la combustibil s-au transformat într-o mişcare amplă împotriva guvernului şi a fostului lider Nursultan Nazarbaiev, în vârstă de 81 de ani, cel mai longeviv conducător al unui fost stat sovietic.

Acesta i-a predat preşedinţia lui Tokayev în urmă cu trei ani, dar se crede că familia sa a păstrat puterea în Nur-Sultan, capitala construită special pentru acest scop şi care îi poartă numele.

Ministerul de Interne a declarat că 26 de "infractori înarmaţi" au fost "lichidaţi", în timp ce 18 membri ai poliţiei şi ai gărzii naţionale au fost ucişi de la începutul protestelor, cifre care se pare că nu au mai fost actualizate de joi. Televiziunea de stat a raportat peste 3.700 de arestări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO