ZF 24

Teodorovici: Returnarea către Parlament a Codului Fiscal întârzie pregătirea bugetului pentru 2016

Teodorovici: Returnarea către Parlament a Codului Fiscal...

Autor: Raluca Ghinea

17.07.2015, 15:13 208

Trimiterea Codului Fiscal de către preşedintele Klaus Iohannis înapoi în Parlament pentru reanalizare va întârzia "oarecum" pregătirea bugetului pentru anul viitor, având în vedere că Guvernul intenţionează ca în august să înceapă lucrul la proiectul de buget, după rectificarea bugetară.

"Faptul că acest Cod Fiscal a fost returnat Parlamentului spre analiză întârzie oarecum pregătirea bugetului pe 2016. Am anunţat de foarte mult timp că în luna august intenţionăm să demarăm acest proces, astfel încât România să aibă la timp, aşa cum spune şi legea, un proiect de buget trimis în Parlament, cu respectarea tuturor obligaţiilor noastre", a declarat vineri ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria.

El a punctat că, totodată, mediul de afaceri, care aşteaptă măsurile din Codul Fiscal, se găsesc într-o "situaţie neclară", fără a avea o predictibilitate pentru anul viitor în crearea planurilor de afaceri.

"De asemenea, economia care aşteaptă acest Cod Fiscal de foarte mult timp este oarecum într-o situaţie neclară pentru că, sunt convins că sunt foarte multe companii care îşi pun întrebarea vizavi de modul în care acestea îşi pot gândi sau nu planul de afaceri începând din 2016", a spus Teodorovici.

În opinia ministrului, decizia preşedintelui de a întoarce Codul Fiscal pentru reanalizare a creat o breşă în relaţia României cu Comisia Europeană, spunând că ar fi fost nevoie de o decizie consensuală.

"Nu în ultimul rând, această decizie, din punctul meu de vedere, a apărut o breşă în ceea ce înseamnă poziţia României în relaţia cu cei de la Comisia Europeană. Atât Guvernul, cât şi Parlamentul a votat în unanimitate aproape Codul Fiscal, iar cu o decizia în acelaşi sens din partea preşedintelui am fi avut o poziţie fermă în ceea ce priveşte convingerea României pe drumul său de creştere economică şi consolidarea creşterii economice", a menţionat Teodorovici.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins noul Cod Fiscal şi l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o "riguroasă analiză" a implicaţiilor asupra bugetului consolidat.

Consilierul prezidenţial pe probleme economice, Cosmin Marinescu, a declarat că noul Cod Fiscal ar fi avut implicaţii semnificative asupra bugetului pe anul 2016 şi a precizat că Executivul nu a prezentat un plan de reducere a cheltuielilor, care să garanteze că relaxarea fiscală ar fi una sănătoasă.

Consilierul prezidenţial a motivat decizia preşedintelui de a respinge noul Cod Fiscal prin faptul că actul normativ ar fi generat un deficit brut estimat la circa 2,9% din PIB, adică circa 21,4 miliarde lei.

Premierul Victor Ponta a scris vineri, pe pagina sa de Facebook, că decizia preşedintelui de a respinge noul Cod Fiscal este una "pur politică", de blocare a activităţii economice a Guvenului, precizând că această decizie este "luată împotriva intereselor României".

Codul Fiscal aprobat de Parlament prevede printre altele reducerea TVA de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016, eliminarea "taxei pe stâlp" şi a supraaccizei la carburanţi, scăderea impozitului pe dividende, majorarea plafonului de deductibilitate pentru asigurările private de sănătate, şi dă posibilitatea primăriilor să majoreze cu 50% nivelul taxelor locale, în timp ce impozitul pe terenurile nelucrate poate creşte cu 500%. Din proiectul iniţial au fost eliminate scăderile cotei unice de impozitare şi CAS, propuse iniţial pentru 2019, respectiv 2018.

Teodorovici a afirmat în iunie că România şi-a asumat o deviere temporară de la ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor, generată de impactul bugetar al reducerii TVA de la 24% la 19%, calculat la circa 9 miliarde lei, şi impactul total al noului Cod Fiscal, de 12 miliarde lei.

Ministrul arăta atunci că nivelul estimat în prezent al deficitului de anul viitor se ridică la 2,8-2,9% din PIB, apropiat de nivelul de 3% a cărui depăşire declanşează procedura de deficit excesiv, dar asigura că vor fi făcute eforturi pentru a nu fi înregistrată o astfel de depăşire, ci, din contră, ca deficitul să scadă spre 2,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO